fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Udruženje Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS) u suradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine/Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima, i ove godine realizira aktivnosti na obilježavanju Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

U cilju podizanja svijesti šire javnosti o trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, te prevencije ovog problema, posebno među djecom i mladima, dana 18.10.2017. godine u 11:00 sati, u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sala 3/II, (adresa: Trg Bosne i Hercegovine 1, Sarajevo) realizirat će se konferencija za medije u svrhu prezentiranja aktuelne situacije i aktivnosti, te međusektorske suradnje relevantnih institucija i organizacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Kao izlagači na konferenciji za medije planirani su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH/Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udarne grupe u  borbi protiv trgovine ljudima, te Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevu. Prisutnima će se obratiti i predstavnici MFS-EMMAUS-a, te predstaviti aktivnosti u ovoj oblasti. Javnosti će se skrenuti pažnja na problem maloljetnika bez pratnje, kao posebno ranjive kategorije i potencijalnih žrtava trgovine ljudima, koji u sve većem broju, u imigracionim valovima dolaze u Bosnu i Hercegovinu, kao i problem zloupotrebe i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju.

Također, upućen je dopis svim ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te osnovnim i srednjim školama, s pozivom da se priključe inicijativi te obilježe Europski dan borbe protiv trgovine ljudima, održavanjem tematskih časova na temu trgovine ljudima, obavještenjem putem javnog razglasa, ili sličnim aktivnostima.