BiH za Siriju

Konvoj pomoći narodu Sirije “Otvorite put Halepu”

MFS – EMMAUS je u decembru prošle godine prvi put uzeo učešće u akciji prikpljanja pomoći narodu Sirije na inicijativu turske organizacije IHH, koja dugo vremena pomaže narod Sirije, a istovremeno je i dugogodišnji saradnik MFS EMMAUS-a. Budući da je stanje u Siriji veoma teško, a brašna je sve manje,organizacija  IHH odlučila se obratiti svojim saradnicima i pozvati ih u pomoć, na što se MFS-EMMAUS rado odazvao.

Tom prilikom je Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ u prvom konvoju pomoći, koji je krenuo iz Istanbula 14 decembra 2016. godine, poslao 25 tona brašna gladnom i iznemoglom narodu Sirije. Ovih 25 tona brašna dostavljeno je u jednu od 46 pekara koje na području Sirije posjeduje turska organizacija IHH (Insani Yardim Vakfi). Tu se peku lepine koje se dijele  prvenstveno ljudima u Siriji, izbjeglicama u kolektivnim smještajima, ali i izbjeglicama u kampovima u Turskoj.

 

Konvoj pomoći ” BiH za Siriju”

Drugi po redu konvoj pomoći MFS-EMMAUS-a sa pet šlepera brašna krenuo je za Siriju 25 januara 2017 godine.  Ovaj konovoj pomoći predstavlja prvi konvoj pomoći narodu Sirije koji je krenuo iz Bosne i Hercegovine. Ova humanitarna akcija nastavlja se zahvaljujući velikom odzivu i solidarnosti građana Bosne i Hercegovine.

 

 

   

Treći konvoj pomoći narodu Sirije

30 marta 2017. godine treći konvoj pomoći MFS-EMMAUS-a, od 16 šlepera krenuo je iz Doboj Istoka za Siriju. Donacija se sastoji  od  340 t brašna,  22 000 litara ulja i  8 paleta dječijih pelena. U prikupljanju ovog konvoja pomoći učestvovali su građani BiH uglavnom sa područja Muftijstva tuzlanskog koje je ujedno sudjelovalo u organizaciji te uz pomoć Fondacije Muharem Berbić. Podršku konvoju pružilo je i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Vlada TK.

  

 

Četvrti konvoj pomoći  “BiH za Siriju”

Suosjećajući sa teškom sudbinom sirijskog naroda MFS-EMMAUS je nastavio sa aktivnostima prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije koje su smještene u kampovima na tursko-sirijskoj granici. U četvrtom konvoju od 17 šlepera, koji je put Sirije krenuo 12 maja 2017. godine, nalazilo se 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, 7 paleta tjestenine, 2 palete džema, 6 paleta odjeće i 9 paleta dječijih pelena. U akciji prikupljanja pomoći za četvrti konvoj najvećim dijelom pomoglo je Muftijstvo zeničko i banjalučko, Udruženje Podrinja-Srebrenica i Fondacija Muharem Berbić.

 

 

MFS-EMMAUS do sada samostalno i u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u četiri konvoja dostavio 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije.

 

Tokom sedam godina rata u Siriji, od 22 miliona građana Sirije, 15 miliona napustilo svoja ognjišta, te da je puno ljudskih žrtava. Uništena je i poljoprivreda, infrastruktura, putevi, domovi, bolnice, škole. Ljudi žive u šatorima. S obzirom na to da građani BiH znaju kako je biti izbjeglica u svom gradu, svojoj državi, kako je otići iz svoje države, predstavnik turske humanitarne organizacije IHH Osman Atlay smatra da narod BiH najbolje razumije i najviše suosjeća s izbjeglicama, te najviše učestvuje u ovakvim akcijama.

  

Iftari za narod Sirije

Pored četiri konvoja pomoći, MFS-EMMAUS je uspješno realizovao i humanitarnu akciju „ Iftari za narod Sirije“ koju je pokrenuo početkom mjeseca Ramazana. Zahvaljujući odzivu građana BiH, prikupljen je novac za 25 388 iftara koji su organizovani posredstvom organizacije IHH.