HITAN APEL: Sedmočlanoj porodici Bašić hitno potreban krov nad glavom

Živimo li u nametima beskrupulozne studi ljudske ili smo i sami postali oholi boreći se sa ovdašnjim alama da opstanemo i u tom bunilu ne vidimo da većini posle kiše i ne prosija baš sunce.  Rastrgano nam je sito gdje sijemo svakodnevnicu pa nam vješto propadnu i ostanu neprimijećeni krikovi  gladnih utroba dječijih. Često ih ne čujemo od  gromoglasnog  smijeha komšije ili je pocrnio od problema pa prođe tako tiho i nezapaženo.

Nezapaženo, kao preživljavanje ove sedmočlane porodice iz naselja Lendići kod Gračanice. Nije njihova „kuća“ zabačena, nije da nemaju komšije ali oni su sami, napušteni od svih da se bore kako znaju i umiju, da na svojim leđima nose velike probleme od kojih ne vide izlaz.

Kadira Bašić sa mužem i petero djece, Merjema, Muhamed, Harun, Razija i Almir žive u kući koja izgleda poput male zapuštene šumske kolibe. Uslova za život u njoj, možemo slobodno reći, nema. Na samom ulasku možete osjetiti jak udar vlage od kojeg se jedva diše.  Zidovi prokisli, prekrivreni lišajevima. Dvije sobice sa namještajem koji je vjerovatno neko odbacio pa je dospio njima.

Muž je nezaposlen, bolestan. Njih sedmero žive od dječijeg doplatka i poneke dnevnice koju zarade  fizičkim radom. Zbog porodičnih neprilika primorani su da godinama žive u toj kolibi koju svakog trenutka može da odnese klizište.

Prilikom naše posjete ovoj porodici smo obezbijedili pakete hrane i higijenskih proizvoda te pakete odjeće i obuće za djecu. Ostali smo zatečeni i nijemi prizorom koji smo vidjeli i koji se teško može riječima opisati. Poslije prve posjete nismo mogli a da se ne vratimo ponovo. Pokušali smo srediti prostor u kojem žive tako što smo očistili kuću, donijeli nešto novog namještaja, posteljinu, frižider i usisivač kojeg nisu imali, igračke za djecu te ostale potrepštine.

Ovoj porodici je hitno potreban svaki vid pomoći ali najpotrebniji od svega je plac za izgradnju kuće. Niko na ovom svijetu ne zaslužuje ovakav život a posebno ne ova nedužna djeca. Veoma je teško gledati ih kako, ne svojom krivicom, svoje djetinjstvo provode u ovako lošim uslovima.

MFS-EMMAUS će u narednom periodu raditi na pronalaženju sredstava za kupovinu odgovarajućeg zemljišta kako bi zahvaljujući donatorima mogli izgraditi novu kuću te kako bi ih što prije izmjestili iz nehigijenskih uslova u kojim žive.

Molimo sve dobre ljude, institucije, firme i organizacije da shvate ovo ozbiljno te da nam se pridruže i pomognu da djeci obezbijedimo krov nad  glavom.

Svi oni koji su zainteresovani mogu se javiti na naš broj telefona: +387 35 726 690

Svoje novčane donacije možete uplatiti na račune:

Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746