Drugi dan u Bangladešu: MFS-EMMAUS nastavlja pomoć narodu Rohingya u izbjegličkim kampovima

Humanitarci MFS-EMMAUS-a koji ovih dana borave u Bangladešu kako bi uručili pomoć narodu Rohingya nastavljaju posjetu novim lokacijama unutar izbjegličkog kampa Balukhali.

Ovaj put bili su u posjeti jednom većem kvartu unutar kampa a koji se zove Gundum 3, i takvih je ukupno 12 u cijelom kampu. Tu su izvršili podjelu prehrambenih i higijenskih paketa za 300 porodica. Nakon podjele posjetili su i jednu školu koju pohađaju djeca Rohingya. Škola je napravljena od granja i trstike. Sa 210 djece radi 6 učitelja, a rade onoliko koliko mogu kroz improvizovanu nastavu, djeca tokom nastave sjede na podu, nemaju materijala za rad osim onoga sto im najčešće donira turska organizacija IHH koja je i finansirala ‘izgradnju’ škole. U samom centru kvarta Gundum 3 nalazi se i i ambulanta kojom rukovodi udruženje doktora AID iz Turske a za potrebe izbjeglica gradi se i nova bolnica.

„Prošli smo kroz nekoliko sokaka ovoga naselja, i ostali zaprepašteni teškim, nehumanim, pa čak i zaraznim dijelovima ovog kvarta. Dovoljno je samo primjetiti da sve porodice svoje otpadne vode i kanalizaciju ispuštaju u plitko kopane kanale koji prolaze između šatora, a negdje i ispod samih šatora. Djeca se okolo igraju, bez nadzora, bosi, oni manji nerijetko i goli bez odjeće, izloženi svim negativnostima kolektivnog načina zivota. Pred kraj našeg dana bili smo na obali rijeke Naf koja je granica Bangladeša i Burme, ali prije svega rijeka spasa za većinu Rohingya koji su prešli preko nje. Nažalost bilo je i onih koji nisu uspjeli preplivati njeno široko korito, i izgubili su svoje živote prije izlaska na obalu Bangladeša u mjestu Teknaf gdje je rijeka Naf i najšira“ – obavijestio nas je pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo.

Svoju posjetu nastavljaju još danas nakon čega ćemo imati još informacija a do tada vam prenosimo fotografije zabilježene tokom jučerašnje aktivnosti.