EMMAUS – MEĐUNARODNI OMLADINSKI RADNI KAMP

Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus je daleke 2006. godine započeo sa organizovanjem Međunarodnih omladinskih radnih kampova. Od tada, se redovno, svake godine u julu održava kamp, a zainteresovanost mladih za učešće, raste iz godine u godinu. Kampovi okupljaju veliki broj mladih i volontera iz BiH i Europe, koji svojim društveno korisnim radom doprinose razvoju i unapređenju životnih uslova stanovništva na području opštine Srebrenica.

Ovaj projekat je izrađen s ciljem pomoći manjinskim povratnicima i ostalom socijalno isključenom stanovništvu  na području općine Srebrenice, kao i širem području istočne Bosne kako bi doprinijeli održivosti njihovog povratka. U isto vrijeme projekat pomaže marginaliziranim mladima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija, stvarajući preduslove za njihovo buduće socijalno uključenje i akcije.

Aktivnosti kampova obuhvataju renoviranje škola i puteva, vodovodnih i distributivnih mreža, pomoć stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe, podjelu paketa sa humanitarnom pomoći i odjećom, obnovu gradskih parkova, restauraciju kulturnih znamenitosti i spomenika, čišćenje rijeka i jezera, i sl.

Neizostavni sadržaji u kampovima su i rekreativno-zabavne, muzičke i edukativne aktivnosti putem kojih mladi razmjenjuju iskustva, prezentiraju svoje običaje, tradiciju različitih kultura, religija, običaja.

Arrow
ArrowArrow