Međunarodni omladinski radni kamp održan 2006. godine

Godine 2006. organizovan je prvi Omladinski radni kamp u Srebrenici.

Učestvovali su mladi iz Italije, Francuske, Portugala, Njemačke, Poljske, Moldavije, Ukrajine, Španije, Holandije, Bosne i Hercegovine, kao i mladi iz Srebrenice. 120 mladih sa različitim kulturnim nasljeđem boravili su u Srebrenici tri sedmice, smješteni u šatorsko naselje u Potočarima.

U okviru svakodnevnih aktivnosti, pomogli su u obnovi Područne osnovne škole ”Sućeska” i rekonstrukciji vodovodnog sistema u gradu, vršili distribuciju humanitarne pomoći, te pružili direktnu pomoć starim i bespomoćnim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (cijepali drva za zimu, krečili kuće, kopali bunare i drugo).

Kamp je predstavljao prvu aktivnost ove vrste, koja je uspjela da ujedini mlade različitog etničkog naslijeđa i iz različitih dijelova BiH u zajedničke, dobrovoljne aktivnosti na području sa manjinskim povratnicima. Kao takve, akcije su dobro prihvaćene od vlade i lokalnih institucija a najviše od strane lokalnog stanovništva, zbog čega je Pokret Emmaus nastavio da podržava ove aktivnosti kao dio omladinskih aktivnosti koje Emmaus provodi širom svijeta.