Naše malo njima mnogo znači: Pomoć za majke Srebrenice

Tri dječaka koji su korisnici Internatskog smještaja za djecu u Potočarima zajedno sa uposlenicima MFS-EMMAUS-a učestvovali su u akciji rezanja i slaganja drva za Rahimu Čelebić korisnicu projekta „Ljubav za majke Srebrenice“.

78-godišnja Rahima nastanjena je u Cerskoj, opština Vlasenica na mjestu gdje je geološki ustanovljeno da je svaki vid egzistencije izložen opasnosti, zbog sklonosti zemlje klizištima. Živi u trošnoj kući, u kojoj je život otežan, prostorije su oskudno opremljene i izložene većoj količini vlage što dokazuju tragovi na zidovima. Kuća nema sanitarnog čvora te je Rahima prinuđena svakodnevno pješačiti do obližnjeg izvora kako bi sebi obezbijedila vodu i oprala stvari. Mjesečna primanja su minimalna i iznose 170 KM a kako bi ih povećala bavi se pletenjem i stočarstvom. U ratu je izgubila sina koji je pokopan na mezajru ispred njene kuće i zbog toga ona nikad ne bi napustila svoju kuću, i otišla živjeti gdje bi njen život bio lakši. Rahima se raduje svakom našem pozivu i svakoj našoj posjeti. Ona živi sama u svom selu i jako je usamljena. Većinu njenih komšija je nesreća natjerala da se odseli iz tog mjesta zbog klizišta. Iako ima težak život ova draga starica zna ponekad biti jako duhovita. Kroz smijeh nam priča: “ pa vi kad’ dođete to je meni spas, razonoda, kad’ vas nema ja pričam sa kozama!“

Ovo je samo jedna od 35 majki koje u okviru projekta „Ljubav za majke Srebrenice“ obilazi tim MFS-EMMAUS-a. Tu smo da im pomognemo u svakodnevnim poslovima, da ih savjetujemo, donesemo osmijehe na kućni prag i tako barem na kratko razbijemo muk i tišinu u njihovim životima.