Projekat sponzorstva jetima – djece bez jednog ili oba roditelja

Jetim ili siroče je dijete koje je izgubilo oca ili oboje, majku i oca, zbog rata, okupacije, prirodne katastrofe, hroničnog  siromaštva, bolesti, nesreća i sličnih razloga i koji  žive sa svojim rođacima, ili ostaje u sirotištu.

U svijetu danas ima preko 140 miliona djece jetima a MFS-EMMAUS uz pomoć sponzora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju preko 1.300 djece sa područja cijele BiH.

Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima”, je započela 2011. godine i to je projekat na koji je MFS-EMMAUS posebno ponosan i čija realizacija predstavlja odraz i ideal svega onoga što naše Udruženje radi i ima za cilj manifestovati prilikom realizacije svojih mnogobrojnih aktivnosti.

Ovaj, prije svega ljudski čin, se implementira u saradnji sa našim partnerskim organizacijama iz čitavog svijeta i to WAMY (Saudijska Arabija), IHH (Turska), WEFA (Austrija), DENIZ FENERI (Turska) i SELWA (Kuvajt). Ideja o sponzorstvu ove djece, nažalost, svake godine sve više dobija na značaju i osjetan je porast onih kojima je ovaj projekat namijenjen.

Međutim, pored te tužne činjenice, raduje podatak da smo uz pomoć naših vjernih donatora ove godine uspjeli povećati broj djece kojoj dostavljamo pomoć. U odnosu na 2014. godinu kada su redovne mjesečne stipendije bile realizovane za 800 djece bez jednog ili oba roditelja, veliko zadovoljstvo nam predstavlja podatak da svake godine, uz pomoć naših sponzora, uspjevamo obezbijediti još veći broj stipendija.

Tako je 2015. godini redovna mjesečna stipendija uručena za preko 1000 djece sa područja cijele BiH, od Goražda i Sarajeva do Cazina, Bugojna, Brčkog, Zavidovića, Mostara, Gradačca i drugih mjesta a u 2016. godini taj broj se povećao na 1300.

Raduje i činjenica da je trend interesa za stipendiranje  djece u stalnom porastu tako da u narednom periodu s pravom očekujemo da će se ovaj broj povećavati i da ćemo na taj način obuhvatiti i ostalu  djecu koja su u potrebi a koja do sada nisu bila uključena u ovaj projekat.

Jedna smo od rijetkih organizacija koja novčanu pomoć jetimima uručuje direktno, na terenu, prilikom čega se bolje  upoznajemo sa njima, i nastojimo im pomoći i na druge načine.

DSC_0039  DSC_0221

Naš program sponzorstva odnosi se na:

• Pružanje novčane pomoći;
  • Izgradnju kuća za porodice jetima kojima je to neophodno;
  • Kupovina školskog pribora, odjeće i obuće za jetime;
  • Organizovanje zajedničkih iftara i podjela   bajramskih paketa;
  • Održavanje edukativnih i zabavnih radionica za jetime i njihove majke;
  • Organizovanje zajedničkih izleta i druženja;
  • Socio – ekonomsko osnaživanje majki jetima.

Kako Vi možete pomoći?

Na našu adresu svakodnevno pristižu novi  zahtjevi i molbe za pomoć jetimima.

MFS-EMMAUS trenutno učestvuje u mjesečnom stipendiranju preko 1.300 djece sa područja cijele BiH.

Vašim učešćem u sponzorstvu određenog broja ili samo jednog jetima pomažete nam da  odgovorimo na te molbe i na taj način uključimo još veći broj jetimske djece u naš projekat.

Iznos mjesečne stipendije za jedno dijete je 30 €.

Transakcijski računi:

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

Uni Credit Banka

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

Novac možete uplatiti putem Pay Pala direktno na adresu: donate@mfs-emmaus.ba

ili klikom na:

Pomoći djeci, koja su od društva dobrim dijelom zapostavljena, izmamiti osmijeh na njihovom licu, uljepšati im i olakšati svakodnevnicu barem malo, podstiče nas samo da radimo još više i budemo na usluzi što većem broju ove divne djece. Kontinuiranost i neophodnost jednog ovakvog projekta ujedno je i najbolja pozivnica svima koji se mogu uključiti i pomoći kako bi se, ako ne sva, onda barem velika većina djece obuhvatila nekim vidom pomoći.
Kao posrednik i realizator ovog projekta MFS-EMMAUS stoji na raspolaganju svim potencijalnim donatorima koji se žele uključiti u ovaj projekat kako bi zajednički pomogli što većem broju djece bez jednog ili oba roditelja.

“Budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani onim čime se ti hraniš: srce će ti biti blago i svaka će ti se želja  ispuniti.” – (hadis)

jetimi-apel (Small)

Capture