Reprezentacija beskućnika BiH

Krajem mjeseca marta 2011.godine predstavnici Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS” (MFS – EMMAUS) su posjetili Udrugu „Most“ i njihovo Prihvatilište za beskućnike u Splitu, gdje se po prvi puta razmatralo o formiranju bosanskohercegovačke malonogometne reprezentacije beskućnika i njenom učešću na turnirima u regiji, te na Svjetskom prvenstvu za beskućnike (Homeless World Cup – HWC) u narednom periodu.

Na prvenstvu koje se te godine igralo u Parizu, naša reprezentacija nije učestvovala iz razloga što akreditovanje naše selekcije nije bilo urađeno do kraja.
​Nakon ispunjavanja kriterija potrebnih za članstvo postavljenih od strane HWC organizacije, 11. augusta 2011. godine stigla je i zvanična potvrda o članstvu malonogometne reprezentacije beskućnika BiH. Potvrdom o članstvu u HWC-u za partnera na projektu ispred BiH imenovan je MFS – EMMAUS.

Ovim imenovanjem MFS – EMMAUS je preuzeo odgovornost za organizovanje svih aktivnosti u okviru projekta na nivou BiH.
2 (13) 2 (14)
MEKSIKO – prvo učešće na Svjetskom Prvenstvu
Dana 22.11.2011.godine MFS – EMMAUS je dobio i zvaničnu potvrdu za učešće reprezentacije beskućnika BiH na desetom Svjetskom prvenstvu beskućnika, koje se igralo od 06. do 14. oktobra 2012. godine u Meksiku. Bilo je to prvo učešće reprezentacije BiH na prvenstvu, gdje je na svom debiju a u konkurenciji 43 zemlje svijeta zauzela šesto mjesto i osvojila titulu Najboljeg debitanta. 
 
POZNAN- POLJSKA
Godinu dana kasnije BiH reprezentacija je učestvovala i na jedanaestom svjetskom prventvu u Poznanu – Poljska, gdje je ponovljen uspjeh iz Meksika, odnosno osvojeno je još jedno šesto mjesto, ovaj put u konkurenciji 45 zemalja svijeta.
ČILE
U oktobru 2014. godine u Čileu na dvanaestom po redu a za BiH trećem učešću na SP beskućnika, reprezentacija BiH došla do finala u kojem je izgubila od reprezentacije domaćina Čilea rezultatom 5:2 (3:0). Pozitivna vijest o uspjehu se širila regijom ali i šire, a jednu od ljepših priča po povratku u BiH zabilježila je Al-Jazzer-a. Interesantno je napomenuti da je put reprezentacije u daleki Čile pomogao i Muhamed Bešić fudbalski reprezentativac BiH, koji je sa 10.000 KM osigurao kupovinu pet avionskih karti. 
 
U 2015. godini SP se održalo u Amsterdamu, Holandija gdje su naši reprezentativci zauzeli 13. mjesto u konkurenciji 48 reprezentacija svijeta.
Svjetsko prvenstvo beskućnika (Homeless World Cup – HWC) je međunarodni sportski projekat koji je nastao 2003.godine i redovno se održavao svake godine, a posljednji dvanaesti po redu je igran u oktobru 2014.godine u Čileu. Projekat Svjetskog prvenstva beskućnika ima za cilj pozitivnu stranu nogometa usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe i druge marginalizirane ljude u društvu, kako bi putem sporta promovisali potrebu za pomoć tim ljudima. 
Jedan od najvažnijih ciljeva je socijalno uključivanje sudionika, koja se pokazala kao najuspješnija strategija u mnogim državama.
HWC je veliko svjetsko takmičenje koje priznaje i podržava UEFA, FIFA, kao i naš NS/FS BiH. Globalnu podršku ovom projektu pruža i niz profesionalnih fudbalera i trenera, među njima su Didier Drogba, Michael Essien, Rio Ferdinand, Alex Feguson, Eric Cantona, Lilian Thuram, Emmanuel Petit, Paolo Maldini, Arsen Venger i mnogi drugi.
Od sportista i sportskih radnika iz BiH podršku projektu dali su sportski direktor FK Sarajevo Abdulah Ibraković, selektor U-18 fudbalske reprezentacije BiH Toni Karačić, fudbalski reprezentativac BiH i igrač engleskog Evertona Muhamed Bešić, zatim Vedad Ibišević i Emir Spahić.
 
Dešavanja vezana za reprezentaciju beskućnika možete pratititi i na facebook stranici