Solidarna ekonomija i proizvodnja

MFS – EMMAUS implementira projekte za održivi razvoj i funkcionisanje što obuhvata uzgoj poljoprivrednih proizvoda za potrebe ishrane korisnika Prihvatnog centra Duje.  Proizvodnja mliječnih proizvoda u mljekari d.o.o. MFS-TRADE, plastenička i staklenička proizvodnja,te farma na Palama.

Projekat “Solidarna ekonomija” sa svojim raznovrsnim aktivnostima osnov je za radnookupacionu terapiju, koja je najvažniji dio u rehabilitaciji korisnika.

Realizacijom projekta za održivi razvoj i funkcionisanje,što obuhvata uzgoj poljoprivredih kultura za potrebe ishrane korisnika Prihvatnog centra “Duje”,ukupan prinos za 2016. godinu bio je cca od 45 t raznovrsnog povrća. U plastenicima i staklenicima vršili smo uzgoj poljoprivrednih kultura i to: paradajza, paprika, krastavaca, patlidžana, dinja, mrkvi, peršuna, zelene salate, prase, mladog luka,blitve i špinata na napovršini od 3.440 m2. Na otvorenoj površini od 22 dunuma vršen je uzgoj krompira, crvenog luka, kupusa, jagoda i malina.

Farma na Palama

Capture3Izgradnja farme ovaca na području općine Srebrenica započela je 2012. godine. Tada je obezbjeđeno zemljište za izgradnju farme, kao i prateći objekat u ukupnoj površini od 110 duluma.

Cilj izgradnje farme je osigurati održivi povratak, nova radna mjesta, ponuditi lokalnom stanovništvu nove načine uzgoja ovaca s edukativnim i praktičnim primjerima. Planovi za budućnost se ogledaju u useljaju grla u farmu i obezbjeđivanju hrane za postojeća grla što podrazumjeva  angažman novih radnika.

Mljekara d.o.o. MFS-TRADE

Mljekara MFS TRADE DOO Klokotnica se bavi otkupom mlijeka i proizvodnjom mliječnih proizvoda.Osnovana je u decembru 2005. godine, od strane humanitarne organizacije “MFS-EMMAUS-a, sa ciljem da se pomogne lokalnom stanovništvu kroz otkup mlijeka i zapošljavanje kao i samoodrživost.Mliječne proizvode koristi u ishrani preko 400 korisnika usluga Prihvatnog centra Duje.
MFS TRADE sarađuje sa oko 50 kooperanata od koji otkupljuje mlijeko. Mlijeko koje se preradi u mljekari, zadržava izvorni kvalitet, okus i miris, što podrazumijeva da u svojoj ponudi ima proizvode kakvi se rijetko nađu na tržištu, potpuno svježi, prirodni, bez konzervansa, i različitih hemijskih dodataka. Kupcima se nudi široka paleta “Bosna milk” proizvoda: jogurt, sir trapist sa nanom i paprikom, mladi sir, sir kriška, dimljeni sir, pavlaka i mileram.
Tokom 2016.godine dosta se radilo na proširenju tržišta, te je ostvarena saradnja sa brojnim pekarskim radnjama i trgovinama prerađeno je 348.473 litara mlijeka.

MFS - EMMAUS Doboj Istok 122 (Medium)

DSCN3378 (Medium) DSCN4683 (Medium)