Solidarna ekonomija i proizvodnja

MFS – EMMAUS implementira projekte za održivi razvoj i funkcionisanje što obuhvata uzgoj poljoprivrednih proizvoda za potrebe ishrane korisnika Prihvatnog centra Duje.  Održivosti doprinosi i proizvodnja hrane tj. prerada voća i povrća u d.o.o. MFS-HANA u Srebrenici, te proizvodnja mliječnih proizvoda u mljekari d.o.o. MFS-TRADE.

U cilju proširenja postojeće proizvodnje započeto je sa aktivnostima uzgoja voća i povrća u zaštićenom prostoru (staklenici i plastenici) na površini od 2,400 m2, gdje se uzgaja povrće poput paradajza, paprike, luka, špinata i krastavaca, a godišnje se proizvodi poljoprivrednih proizvoda (hrane): 35 tona (krastavac, paradajz, paprika, krompir, kupus, luk, patlidžan, mrkva, grah i jagoda i lubenica).

DSCN9438 (Medium)

Farma na Palama

Capture3Izgradnja farme ovaca na području općine Srebrenica započela je 2012. godine. Tada je obezbjeđeno zemljište za izgradnju farme, kao i prateći objekat u ukupnoj površini od 110 duluma.

Cilj izgradnje farme je osigurati održivi povratak, nova radna mjesta, ponuditi lokalnom stanovništvu nove načine uzgoja ovaca s edukativnim i praktičnim primjerima. Planovi za budućnost se ogledaju u useljaju grla u farmu i obezbjeđivanju hrane za postojeća grla što podrazumjeva  angažman novih radnika.

d.o.o. MFS-HANA

Voće i povrće koje se na farmi proizvede prerađuje d.o.o. MFS-Hana Srebrenica u ajvar, sokove i džemove koji se pripremaju po tradicionalnoj recepturi primjenom novih tehnologija bez upotrebe konzervansa i drugih primjesa. U 2015. godini MFS-Hana je proizvodila džemove od jagode, maline, kupine, breskve i džanarike, sok od jabuke (šira) i zove, pekmez i ajvar. Uvođenjem većeg broja aktivnosti na farmi omogućiti će se i zapošljavanje većeg broja radnika čime će se doprinijeti održivom povratku stanovništva i razvoju poljoprivrede u Srebrenici.

Capture DSC01317 (Medium)

Mljekara d.o.o. MFS-TRADE

Mljekara MFS TRADE DOO nastala je iz potrebe pomaganja stanovništvu kroz otkup mlijeka od lokalnih kooperanata za proizvodnju mliječnih proizvoda. Kada je u pitanju proizvodnja u 2015. godini od kooperanata je otkupljeno 310.508 litara mlijeka. Mlijeko koje se preradi u mljekari, zadržava izvorni kvalitet, okus i miris, što podrazumijeva da u svojoj ponudi ima proizvode kakvi se rijetko nađu na tržištu, potpuno svježi, prirodni, bez konzervansa, i različitih hemijskih dodataka. Kupcima se nudi široka paleta “Bosna milk” proizvoda: jogurt, sir trapist sa nanom i paprikom, mladi sir, sir kriška, dimljeni sir, pavlaka i mileram.

MFS - EMMAUS Doboj Istok 122 (Medium)

DSCN3378 (Medium) DSCN4683 (Medium)