“Svjetski dan jetima 2017”

Povodom Svjetskog dana jetima, koji se obilježava 15. dana Ramazana, tri jetima koja su uključena u MFS-EMMAUS-ov program sponzorstva djece bez jednog ili oba roditelja, prisustvovala su programu obilježavanja ovog dana koji je organizovala IHH organizacija u Turskoj.

Svjetski dan jetima se slavi od 2013 . godine i ovo je 4 put kako IHH obilježava ovaj događaj.

Organizacija IHH je u Istanbulu ugostila i srdačno dočekala 43 jetima iz 14 različitih zemalja (Libanon, Kirgistan, Sirija, Bosna, Afganistan, Čečenija, Tunis, Istočni Turkistan, Palestina, Albanija, Pakistan, Šri Lanka, Turska, Bangladeš), za koje je upriličen poseban program, prilikom kojeg su posjetioci obišli dosta lokacija i zanimljivih destinacija.

Djeca su mogla da uživaju u čarima Istanbula, organizovani su iftari na otvorenom, a poslije iftara bili bi upriličeni zabavni sadržaji sa animatorima gdje su svim učesnicima podijeljeni pokloni.

Održana je i press konferencija „Prava jetima u Islamu i naše obaveze“, čiji je glavni cilj bio skrenuti pažnju svijeta na svijest i osjećaj o jetimima budući da svake godine u svijetu oko 4 miliona djece ostanu jetimi.