Započeo deseti jubilarni Međunarodni omladinski radni kamp – Franco Bettoli „Srebrenica, put ka novoj Europi 2015“

U petak 10.7.2015. god započeo je deseti jubilarni Međunarodni omladinski radni kamp – Franco Bettoli „Srebrenica, put ka novoj Europi 2015“ koji će i ove godine okupiti brojne pojedince spremne za nova dragocjena iskustva, prijateljstva ali i na pomaganje, nesebičnost i toleranciju.
Ovogodišnji kamp će ugostiti 130 učesnika koji nam dolaze iz Italije, Španije, Francuske, Poljske, Crne Gore, Srbije i naravno Bosne i Hercegovine.

   

Mladi će sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kao što su: čišćenje Memorijalnog centra nakon komemoracije žrtava genocida u Potočarima, radovi na uređenju Europskog centra za civilni servis – Franco Bettoli, radovi na farmi na Palama, distribucija humanitarne pomoći i namještaja, uređenje školskog dvorišta, sportske aktivnosti i turniri, pomaganje lokalnom stanovništvu u obavljanju svakodnevnih poslova.

Uz uobičajene aktivnosti koje učesnici realiziraju u saradnji sa opštinom Srebrenica i u skladu sa projektima MFS-EMMAUS-a, posljednja sedmica kampa rezervirana je za festivalski dio „Srebrenica Wave Festival“.

Festival nudi pregršt aktivnosti koje će skupa sprovoditi učesnici kampa i lokalno stanovništvo opštine Srebrenica a održat će se 25.07.2015. godine.

Planirane su edukativne i zabavne radionice, razne sportske aktivnosti, izleti i naravno druženja sa mladima iz cijeloga svijeta a sve to sa jednim ciljem – približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa sa njima napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici!

   

Međunarodni omladinski radni kamp – Franco Bettoli „Srebrenica, put ka novoj Europi 2014“ će se završiti 26. 07. 2015. godine i nadamo se da će ispuniti očekivanja svih učesnika  te da će pobuditi još veći interes kod mladih ljudi,  jer rijetko nam se ukaže prilika za velika djela ali svijet je pun prilika za učiniti „mala“.