fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Iftar za jetime iz Zenice i ZDK

Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus“, uz pomoć organizacije Deniz Feneri iz Turske te istanbulske općine Uskudar kao pokrovitelja, organizovao je iftar za jetime iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Iftar za jetime organizovan je u sklopu petnaestog dana mjeseca ramazana, koji je proglašen Danom jetima.

[smartslider3 slider=23]

Iftar je započeo učenjem odlomka iz Kur’ana, koji je proučio hafiz Mustafa Atlin, imam Mihrimah Sultan Camii iz općine Uskudar.

Ovo je još jedan veliki projekat MFS-EMMAUS-a koji na redovnoj bazi finansira preko 1.250 jetima u Bosni i Hercegovini uz pomoć donatora iz Turske, organizacije ‘Deniz feneri’ i organizacija iz Saudijske Arabije i Kuvajta.

Na iftaru je bilo prisutno oko 200 jetimske djece. Ovakvi  iftari predstavljaju idealnu priliku da djecu okupimo na jednu mjestu i da ih donatori upoznaju. Naš zajednički cilj je da se djeca druže i da im vratimo osmijeh na lice jer znamo da se njihove majke suočavaju s poteškoćama u njihovom odgoju i ovako želimo da im podarimo sreću. Želja donatora je da se na ovakav prigodan način upoznaju sa djecom, da im podijele određena sredstva i paketiće  te prehrambene pakete za porodice.

Nakon iftara, upriličeno je obraćanje zvanica iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Prisutnima su se obratili: Vršilac dužnosti gradonačelnika Zenice, Selver Keleštura; Ismet ef. Bašić -izaslanik Muftiluka zeničkog; Mehmet Cengiz – predsjednik upravnog odbora organizacije Deniz feneri iz Turske; Hilmi Turkmen – načelnik općine Uskudar iz Istanbula i Cihad Erginay – ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Svi oni izjavili su kako su sretni što imaju priliku prisustvovati zajdničkom iftaru sa djecom i kako je ovo način da se djeci vrati osmijeh na lice.

Na kraju je uslijedila podjela novčane pomoći za svu djecu te podjela ramazanskih paketića sa slatkišima, grickalicama, odjećom i obućom, a članovi porodica dobili su i robne pakete u vidu brašna i drugih potrepština.