JEZIK
  • Bosanski
  • English

Još jedna tužna priča sa sretnim završetkom zahvaljujući MFS-EMMAUS-u: Porodici Bašić izgrađen novi dom!

MFS-EMMAUS će ključeve od nove kuće sedmočlanoj porodici Bašić, predati  u četvrtak, 06.12.2018. godine, u vremenu od 11 sati ispred izgrađene kuće u Drijenči, naselje Lendići, općina Gračanica.

 

U sklopu svojih vanrednih aktivnosti, MFS-EMMAUS je ove godine je pokrenuo akciju kupovine zemljišta i izgradnje kuće za porodicu Bašić iz Lendića, općina Gračanica. Zahvaljujući molbi za pomoć upućenoj od strane porodice Bašić na našu adresu, aktivirali smo se kako bi pronašli zemljište, pokrenuli akciju te na kraju uspjeli izgraditi kuću. Tužna priča ove porodice potresla je kako građane BiH tako i cijeli region.

Podsjećanja radi, sedmočlana porodica Bašić je živjela do danas u trošnoj kolibi pod katastrofalnim uslovima. Razija, Mejrema, Muhamed, Mehmedalija i Almir su živjeli u nezdravim i nehumanim uslovima i propuštali sve prilike sretnog i ugodnog odrastanja. 

Uz pomoć donatora iz Bosne i Hercegovine, institucija, privrednika,  kao i stranih donatora te pomoći drugih ljudi dobrog srca koji su se odazvali na akciju pokrenutu na Facebook stranici, a koju su propratili i mnogobrojni  mediji, uspjeli smo prvobitno kupiti plac u vrijednosti od 19.500 KM. Bitno nam je napomenuti da je porodica Bašić prvi korisnik gdje je MFS-EMMAUS posredovao i u kupovini zemljišta.

Nakon šest mjeseci završena je i izgradnja kuće u vrijednosti od 47. 402 KM gdje se cjelokupni tim EMMAUS-a angažovao kako bi se pitanje ove porodice riješilo prije ulaska u novu godinu. Ukupni troškovi izgradnje kuće, uključujući i kupovinu placa te troškova pribavljanja dozvola za građenje  iznosili su 70.649,00 KM od čeka je 68.418,67 KM prikupljeno zahvaljujući donatorima.

S tim u vezi zadovoljstvo nam je najaviti primopredaju ključeva nove kuće porodici Bašić koje će se održati u četvrtak, 06.12.2018. godine, u vremenu od 11 sati ispred izgrađene kuće u Drijenči, naselje Lendići, općina Gračanica.

Sretni smo što se agonija porodice Bašić i život u nehumanim uslovima uskoro završava i što će u novu godinu ući sretni i nasmijani jer će imati krov nad glavom koji ne prokišnjava.

Istrajali smo zajedno za ovu porodicu. Poslali smo jasnu sliku ovim mališanima da smo uz njih iako su već duži period živjeli u uvjerenju da su zaboravljeni od svih.