fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA U PRIHVATNOM CENTRU “DUJE”

Povodom Svjetskog dana srca danas je za naše korisnike u Prihvatnom centru Duje organizovana prezentacija o prevencijama srčanih oboljenja gdje smo ih između ostalog upoznali i sa osnovama anatomije srca.

U svijetu je u 2016. godini od kardiovaskularnih bolesti umrlo 17,9 miliona ljudi. Procjenjuje se da će globalno na godišnjem nivou do 2030. godine kardiovaskularne bolesti biti uzrok smrti za 30 miliona ljudi.
Jako mnogo je faktora rizika na koje možemo uticati i držati ih pod kontrolom kako bismo prevenirali kardiovaskularna oboljenja ili spriječili pogoršanje i komplikacije kao što su: pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, prekomjerna tjelesna težina, povišeni krvni tlak, kontinuirana izloženost stresu, aerozagađenje i onečišćenje okoliša.
Iako Prihvatni centar Duje slovi za jednu od idealnih lokacija za smještaj oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja, jer ga često upoređuju sa vazdušnim banjama zbog samog lokaliteta gdje je smješten Centar, brojimo značajan broj oboljelih ove kategorije. Zbog toga je vrlo važno podići svijest o ovim oboljenjima kod naših korisnika