fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Peti humanitarni konvoj „BiH za narod Sirije“ stigao u Reyhanli

Humanitarni konvoj „BiH za narod Sirije“, koji je krenuo iz Sarajeva u subotu 14. oktobra stigao je u jutros u Reyhanli, na jugoistok Turske.

Ova humanitarna akcija realizovala se u saradnji sa Muftijstvom sarajevskim (14 šlepera) i Muftijstvom goraždanskim (1 šleper). Dio pomoći osigurali su i džemat Donje Vukovije i Udruženje Podrinje iz Srebrenika.

Svi sakupljeni artikli, od kojih je 350 tona hrane, smješteni su danas u logistički centar turske Humanitarne organizacije IHH u Reyhanliju. Jedan dio je tokom dana prebačen do izbjegličkih kampova na sjeveru Sirije.

Rejhanli je grad na samoj granici Turske i Sirije, kroz kojeg su prošli milioni izbjeglih Sirijaca i u kojem se nalaze brojna izbjeglička naselja kao i veliki logistički centri za pomoć sirijskom narodu. S obje strane tursko-sirijske granice nalaze se šatorska naselja u kojima je smješteno nekoliko miliona ljudi. U izuzeteno teškim uslovima organizira se život u ovim improviziranim naseljima. Teško je opisati svu patnju kroz koju još uvijek prolaze ovi nedužni ljudi. Koliko dugo traje ova agonija najbolje možemo vidjeti kroz djecu koja su rođena u izbjegličkim kampovima a koja danas pohađa prve razrede osnovnih škola.

Također, težak rat iza sebe je ostavio na desetine hiljada djece bez roditelja, te je stoga najveći prioritet zbrinjavanje jetima i izgradnja jetimskih naselja. Uz pomoć dobrih ljudi iz Turske kao i brojnih humanitranih organizacija iz muslimanskog svijeta grade se jetimska naselja u neposrednoj blizine sirijske granice, te se ova djeca postepeno iz privatnih kuća zbrinjavaju i smještaju u savremeno opremljene jetimske komplekse.

U pekari koja se nalazi u sklopu IHH logističkog centra svakodnevno se proizvodi 160 hiljada lepina, koje se svaki dan distribuiraju porodicama smještenim u šatorskom naselju. Svaka porodica od četiri člana dobija osam lepina za dan.

Jedno od šatorskih naselja na teritoriji Sirije, uz samu granicu sa Turskom, u koje se također dostavlja hrana iz logističkih centara IHH iz Turske.

MFS-EMMAUS je dosad u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, zeničkim i banjalučkim poslalo 936 tona humanitarne pomoći, odnosno 38 šlepera i sa ovih 15 šlepera došli smo na cifru od 1.280 tona humanitarne pomoći. Još jednom se zahvaljujemo svim ljudima dobrog srca koji su na bilo koji način omogućili da pomoć stigne u ruke sirijskog naroda.