fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Podrška projektu: „Solidarnost i ljubav za majke Srebrenice uz podršku mobilnog tima MFS-EMMAUS-a“

 

MFS-EMMAUS-ov ured u Srebrenici posjetio je naš veliki prijatelj i donator, gospodin Willem Pronk – predsjednik holandske organizacije Stichting Proplan. Razlog njegove posjete je da se upozna sa projektom koji će se implementirati na području opštine Srebrenice.

Projekat „Solidarnost i ljubav za majke Srebrenice uz podršku mobilnog tima MFS-EMMAUS-a“ je vođen idejom pomoći i osnaživanja starije populacije kroz različite sisteme pomoći i podrške poput pružanja zdravstvene njege i pomoći u kućanskim poslovima.  Ovaj projekat ima za cilj doprinos procesu izgradnje mira i suživota na području sjevero-istočne Bosne.

Projektom su obuhvaćene 33 majke treće životne dobi sa područja Srebrenice koje su socijalno, zdravstveno i materijalno ugrožene i kojima je potrebna podrška u smislu društvenih aktivnosti, psiholoških savjetovanja kao i svakodnevnih razgovora. Aktivnosti će se sprovoditi sa starijim osobama kroz grupni i individualni rad.

Tim povodom nakon prezentacije projekta krenuli smo na teren da upoznamo majke te vidimo stvarne probleme i brige sa kojima se susreću svakodnevno.

Sigurni smo da ovakav vid podrške mnogo znači majkama i da se osjećaju manje usamljeno jer imaju nekoga na koga se mogu osloniti.

Gospodin Pronk je izjavio kako svim srcem podržava ovaj projekat i osjeća se privilegovano što će zajedno sa MFS-EMMAUS-om moći učiniti nešto jako dobro na ovim prostorima.

Posebno je sretan što ćemo ovim majkama dati na znanje da nisu zaboravljene i prepuštene same sebi.