fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Pomoć za 17 porodica u kampu PUTOVIĆI kod Zenice – ŽIVOT U JAKO LOŠIM USLOVIMA

 

U nekadašnjem izbjegličkom kampu Putovići, desetak kilometara udaljenom od Zenice, danas, toliko godina nakon rata, živi 17 porodica među kojima je 20 djece.
Nakon zatvaranja kolektivnih i izbjegličkih centara, ovi drveni stamabeni objekti, sagrađeni još za vrijeme rata, sada su alternativni krov nad glavom za socijalno ugrožene porodice.
“Pojedine prostorije zbog vlage izazvane kišom, pri čemu dolazi do kvara na elektro-instalcijama, više puta su gorile, na tavanima ima dosta miševa, žohara i ostalih štetočina.
Podovi su dotrajali, a strah od jakog nevremena i urušavanja baraka je konstantno prisutan. Zaboravljeni smo od svih, kao da živimo u 19. vijeku.” – kazala nam je Ermina H. 
Većina stanovnika kampa ima neku vrstu invaliditeta pa su tako primorani boraviti u ovom smještaju, jer za rad većina nije sposobna. Neki su tu ipak završili zbog teških porodičnih okolnosti i nadaju se da će se sudbina smilovati i pokazati im put kako dalje. 

Razigrana i vesela djeca jedini su ukras ovog kampa. Iako žive u katastrofalnim uslovima osmijeha na njihovom licu ne fali. Njihovi staratelji rijetko se smiju i njihov osmijeh brzo zamijeni duboki uzdah.
MFS-EMMAUS je jučer posjetio stanovnike kampa Putovići i za svaku porodicu podijelio prehrambene pakete, pakete odjeće i obuće, nekoliko kreveta i naravno ono što najmlađima izaziva najveću radost, novogodišnje paketiće, koje nam je obezbijedio Stichting Proplan.

Sa tugom u srcima, ponovo ostavljamo iza sebe jednu od bezbroj neispričanih priča. Ostavljamo ljude koji su nam za put spakovali osmijeh da nas čuva i opominje da nastavimo dijeliti dobro pomažući bez izuzetaka.
Molimo se da njihova patnja ne traje još dugo, da će se neko pobrinuti za njih i da narednih godina praznike neće dočekati skromno, u promrzlim barakama nego u nekim boljim uslovima.

 

Pomoć za porodice u kampu Putovići kod Zenice