fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Tim MFS-EMMAUS-a stigao na granicu sa Sirijom

 

Uposlenici MFS-EMMAUS-a koji su sa konvojem pomoći „BiH za Siriju“ krenuli da pomognu izbjeglicama iz Sirije stigli su na odredište i nalaze se u gradu Reyhanlı –  na granici između Turske i Sirije.

U iščekivanju konvoja sa brašnom, prvobitno su posjetili smještaj za jetime pod nazivom “Grad za podizanje čovjeka” a koji je izgrađen od strane turske organizacije IHH i RAF Fondacije iz Qatara. Naselje je udaljeno od granice sa Sirijom 4-5 km.

Smještajni kapacitet tog “grada” je 1000 djece a sastoji se od 55 stambenih objekata, 20 za djevojčice i 35 za dječake. Cijena jednog objekta je 250 000$. Ono što je zanimljivo je to da se te kuće i svi drugi objekti mogu prenositi na bilo koje drugo područje, zavisno od potrebe. Uz stambene objekte sagrađena je škola, ambulanta, centar za edukaciju, pozorište, parkovi i džamija.

 

Drugog dana njihovog boravka obišli su ranjenike i bolesne osobe koje su smještene u improvizovanim objektima. Ukupan broj takvih objekata predviđenih za izbjeglice u ovom području je 35 a u njima su smještene ranjene osobe, žene i djeca iz područja Homsa, Halepa i Damaska. U ovim objektima tokom procesa oporavka i rehabilitacije ranjenici imaju besplatno cjelokupno liječenje. Poslije rehabilitacije jedan dio njih vraća se u svoju domovinu dok većina ostaje na području Turske. U periodu intenzivnijih borbi povećan je broj ranjenih kojima je potrebna pomoć u ovakvim ustanovama.

Također su posjetili dio predviđen za rehabilitaciju žena i djece, gdje trenutno borave do poboljšanja njihovog ili stanja djeteta. Obzirom da se nalaze u veoma teškom stanju i da su uslovi u kojima borave jako loši, MFS-EMMAUS je izvršio nabavku osnovnih životnih namirnica koje su uručene izbjeglicama.

 

Nakon toga naši uposlenici posjetili su bolnicu, koja je  osnovana 2011. godine sa ciljem pružanja zdravstvene pomoći sirijskim izbjeglicama. U ovoj ustanovi je do danas obavljeno preko 150 000 pregleda te urađeno 3000 različitih operacija. Jedina je bolnica u Turskoj u koju dolaze izbjeglice iz Sirije kojima je obezbijeđena besplatna zdravstvena njega.

Posjeta je završila obilaskom radionce u kojoj se svakodnevno kroje velike količine odjeće, koja se distribuira i šalje prema Siriji.

Prilikom dolaska brašna koje je MFS-EMMAUS prikupio zahvaljujući građanima BiH, naši uposlenici će u narednim danima posjetiti pekare, u kojima će se pripremati lepine za sirijske izbjeglice te će imati priliku da i sami pomognu u podjeli istih.