fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

U Potočarima otvoren 12. EMMAUS-Međunarodni omladinski radni kamp

U organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti- EMMAUS, u Potočarima je danas svečano otvoren dvanaesti EMMAUS-Međunarodni omladinski radni kamp 2017.

Kao i proteklih godina kamp je okupio oko 100 učesnika iz zemalja širom svijeta: Holandije, Francuske, Turske, Belgije, Pakistana, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Španije, Albanije kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Svečanom otvaranju kampa pored učesnika i uposlenika prisustvovali su i dugogodišnji prijatelji MFS-EMMAUS-a kao što su Dr. Azem Poljić, Bego Bektić – Nаčеlnik Оdјеljеnjа zа društvеnе dјеlаtnоsti u оpštini Srеbrеnicа, Silvana Nogarole – član izvršnog odbora Emmaus Europe i Renzo Fior – član Emmaus Villafranca iz Italije. Oni su u svom obraćanju prisutnima istakli značaj ovog kampa za općinu Srebrenica kao i za sve mlade ljude koji će bez obzira na religiju i nacionalnost, zahvaljujući solidarnosti napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici!

Međunarodnim omladinskim radnim kampom nastoji se doprinjeti razvoju područja opštine Srebrenica sa ciljem izgradnje bolje budućnosti za lokalno stanovništvo uz radne, edukativne i zabavne aktivnosti.

Prva aktivnost koju će volonteri imati jeste čišćenje Memorijalnog centra u Potočarima nakon komemoracije 11. jula.

Planirane su i aktivnosti rekonstrukcije i uređenja tri kuće za socijalno ugrožene porodice, čišćenje i uređenje Starog grada Srebrenica; čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika od značaja za Srebrenicu; pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u svakodnevnim aktivnostima (košenje trave, branje voća i povrća, cijepanje i slaganje drva za zimu i sl.); radovi na farmi; uređenje Evropskog centra za civilni servis – Franco Bettoli i slične aktivnosti.

“Jako sam sretan što imam priliku posjetiti Srebrenicu, mnogo sam čuo o njoj a sada mi je posebno drago što mogu pomoći ovom stanovništvu ovdje. Potrudit ću se da dam svoj maksimum na kampu i da u Indoneziju ponesem samo lijepe uspomene.” – izjavio je Herland Akbari Putra učesnik iz Indonezije.