fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Ured za društvenu brigu Rijaseta islamske zajednice u BiH uručio 10 stipendija za djecu korisnike MFS-EMMAUS-ovog Internatskog smještaja u Srebrenici.

Predstavnici Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH na čelu sa rukovodiocem Ureda Ibrahim ef. Malanovićem, jučer su boravili u posjeti uredu Udruženja „Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus“ u Potočarima i medžlisu islamske zajednice Srebrenica. Delegaciju su ispred Ureda činile još i mr. Emina Bešlija i Amela Brdar, stručne saradnice.

Povod posjete bio je potpisivanje ugovora za stipendije za 10-oro djece korisnika Internatskog smještaja u Potočarima i sagledavanje stanja potreba medžlisa Srebrenica. Sredstva za stipendije osigurana su iz Bejtul-mala za podršku obrazovanju. Stipendije koje su uručene su nastavak podrške aktivnostima MFS-EMMAUS-a. Rijaset IZ u BIH već godinama kroz razne programe podrške pruža pomoć projektima MFS-EMMAUS-a. Pored podrške obrazovanju Rijaset IZ je pružio podršku i za duge projekte MFS-EMMAUS-a kao što su: donacije kurbanskog mesa i mesnih prerađevina za Prihvatni centar Duje, slanje humanitarne pomoći za Siriju, te pomoć migrantima.

Tokom posjete predastvnici Ureda za društvenu brigu upoznali su se sa drugim aktivnostima koje MFS-EMMAUS realizuje na ovom području, družili su se sa djecom korisnicima Internatskog smještaja, posjetili majke korisnice projekta „Ljubav za majke Srebrenice“, te obišli kapacitete Centra za stara lica koje MFS-EMMAUS gradi u Potočarima.
MFS-EMMAUS u svom Uredu u Srebrenici svakodnevno pruža pomoć i brigu za oko 400 korisnika, od čega je 158 djece korisnika Internatskog smještaja i Dnevnog centra za djecu, 44 korisnice projekta Ljubav za majke Srebrenice i ostali korisnici projekta „Jedan obrok dnevno.“ Podrška IZ u BIH i svih njenih institucija je od posebnog značaja za MFS-EMMAUS prije svega zato što je kontinuirana i iz godine u godinu se povećava. Time je olakšan i cjelokupni rad MFS-EMMAUS-a jer se broj korisnika iz dana u dan povećava, ističu iz MFS-EMMAUS-a.