fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

๐Ÿ•๐ŸŽ. ๐ ๐จ๐๐ข๐ง๐š ๐จ๐ ๐ซ๐š๐๐ข๐ฃ๐ฌ๐ค๐จ๐  ๐š๐ฉ๐ž๐ฅ๐š ๐€๐›๐›๐ž ๐๐ข๐ž๐ซ๐ซ๐ž-๐š, ๐จ๐ฌ๐ง๐ข๐ฏ๐šฤ๐š ๐ฉ๐จ๐ค๐ซ๐ž๐ญ๐š ๐„๐ฆ๐ฆ๐š๐ฎ๐ฌ

01. februara 1954. godine, Abbe Pierre, osnivaฤ pokreta Emmaus, uputio je radijski apel za pomoฤ‡ beskuฤ‡nicima koji su se usljed jake zime i gladi smrzavali i umirali na ulicama Pariza.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
โ€žMoji prijatelji pomoziteโ€ฆลฝena se smrzla od hladnoฤ‡e sinoฤ‡ u 03:00, na podu bulevara Sebastopol, u rukama stisnuta obavijest koja ju je uฤinila beskuฤ‡nikom dan ranijeโ€ฆ Svaku noฤ‡, viลกe od dvije hiljade podnose hladnoฤ‡u, bez hrane i odjeฤ‡e. Kako bi se suoฤili sa ovim hororom, privremena skloniลกta nisu dovoljna.
“ฤŒujte me; u zadnja tri sata, dva Centra za pomoฤ‡ su formirana; jedan ispod ลกatora na Pantheonu- ulica Montagne Sainte-Geneviรจve, a drugi u Courbevoie.
I veฤ‡ su pretrpani. Treba da iste takve centre otvaramo svugdje. Veฤeras, u svakom gradu Francuske, u svakom dijelu Pariza treba da kaฤamo osvijetljene natpise koji ฤ‡e biti vidljivi u mraku, trebamo otvoriti vrata sa mjestima koja imaju postelju i topli obrok i oglasiti ih kao: โ€Centar za hitnu pomoฤ‡โ€œ ispod kojeg ฤ‡e pisati jednostavne rijeฤi: โ€žukoliko patiลก, ko god da si – uฤ‘i, jedi, spavaj, povrati nadu, ovdje si voljenโ€œ.
Prognoziraju za ovaj mjesec jake mrazeve. Dokle god zima traje ovakvi centri moraju biti otvoreni. Suoฤeni sa naลกom braฤ‡om koja umiru od siromaลกtva moramo raditi zajedno na jednom cilju, a to je da se ovakvo neลกto ne ponovi.
Preklinjem vas sve, volimo se do te mjere da to napravimo odmah. Od toliko bola i patnje, pustimo da nam se desi ta lijepa stvar: ujedinjeni duh Francuske. Hvala vam!
Svi mogu pomoฤ‡i beskuฤ‡nicima. Zahvaljujuฤ‡i vama nijedan ฤovjek, nijedno dijete neฤ‡e spavati na asfaltu ili na doku Pariลกkih ulica veฤeras.
Hvala Vam!โ€ โ€“ Abbรฉ Pierre.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon govora takozvanog โ€žuzdignuฤ‡e dobroteโ€œ poฤele su pristizati donacije, te su formirana nova skloniลกta za pomoฤ‡ onima kojima je bila neophodna.

Iako je u tom trenutku najvaลพnija posljedica apela bila velika solidarnost graฤ‘ana Francuske, kasnije ฤ‡e upravo ovaj dogaฤ‘aj postati prvi korak u osnivanju meฤ‘unarodnog pokreta Emmaus koji danas ฤine 425 grupa u 41 drลพavi. โ€žPomozi onima koji najviลกe pateโ€œ je ideja Abbe Pierre-a koju MFS-EMMAUS kao ฤlanica Emmaus pokreta od 2003. godine slijedi i danas.
Abbe Pierre je liฤno posjetio Bosnu i Hercegovinu nekoliko puta nakog agresije te je bio i u posjeti Prihvatno-azilantskom centru Duje, projektu iz kojeg se izrodio danas najveฤ‡i projekat naลกe organizacije Prihvatni centar Duje.