fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

10. septembar – Svjetski dan prevencije suicida Održana radionica u Prihvatnom centru Duje

Povodom svjetskog dana prevencije suicida koji se obilježava 10. septembra, danas je u prostorijama Prihvatnog centra Duje održana radionica na ovu temu kojoj je prisustvovalo tridesetak korisnika. Psiholog u Prihvatnom centru razgovarao je sa korisnicima o različitim faktorima i uzrocima koji dovode do suicidnih radnji kod ljudi kao i prepoznavanju istih kako bi se na vrijeme moglo reagovati i spriječiti osobu u činjenju istih.

Samoubistva čine više od polovine nasilnih smrti u svijetu i time predstavljaju jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Samoubistva izazivaju velike psihološke, socijalne i ekonomske posljedice za pojedinca i društvo. Postizanje povezanosti pojedinca u svrhu dobijanja pomoći i podrške – predstavlja čin spašavanja života. Da bi se postigla takva povezanost, veliku ulogu u zajednici imaju Centri za mentalno zdravlje obzirom da mentalne bolesti predstavljaju važan faktor rizika.

Svjetska zdravstvena organizacija 10.09. obilježava Svjetski dan prevencije samoubojstva kao važan datum, kojim se pokušava pokrenuti pojedinca i zajednicu na suradnju u postizanju osnovnog cilja – prevencije suicida.