fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Upriličena svečanost povodom otvaranja novog mekteba “Plodovi vakufa” u Arnautima, Zvornik

 

Jučer je u Džematu Glumina u naselju Arnauti – Zvornik, upriličena svečanost povodom otvaranja novog mekteba “Plodovi vakufa” kojeg je MFS-EMMAUS zahvaljujući Sharjah Charity International započeo u avgustu prošle godine.

Ovom događaju su prisustvovale džematlije iz skoro svih džemata sa području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik a svečanost je započela učenjem Kur’ana od strane Mehmed ef. Tuhčića. U ime džemata dobrodošlicu je uputio Vehid ef. Muratbegović.

Uz riječi dobrodošlice glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris ef. Mustajbašić je ukazao na vrijednost solidarnosti koja se očituje u već bogatoj saradnji Medžlisa i MFS-EMMAUS-a. Izaslanik muftije tuzlanskog mr. Vahid ef. Fazlovića i njegov zamjenik, dr. Sead ef. Seljubac je u govoru okrenutom predstojećem ramazanu ukazao na namjenu ovog mekteba za podučavanje o vjeri i činjenje sedžde.

U ovom mjestu do sada djeca su pohađala mektebsku nastavu u neuslovnim privatnim objektima. Od naredne godine uslovi za rad u mektebu će biti optimalni i po standardima Islamske zajednice.

Tokom svečanosti predstavnicima MFS-EMMAUS-a i donatorima su uručene zahvalnice. Na kraju je ašere proučio Izudin ef. Memić, a dovu Mustafa ef. Muharemović. Čast da otvori ovaj funkcionalni objekat je pripala Mahmutović Hamidu. Cijelu svečanost su uz prelijepo izvođenje ilahija uljepšale sestre Alma i Azra Muratbegović iz Živinica.

Istog dana upriličene su i svečanosti za postavljanje kamena temeljca za izgradnju nova dva mekteba.

Prvi kamen temeljac je postavljen u naselju Tulići  koje nije imalo vjerski objekat. Kamen temeljac su pored predstavnika MFS-EMMAUS-a, položili i predstavnici Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa IZ-e Zvornik i džemata Glumina.

Drugi mekteb će se graditi u povratničkom naselju Sebiočina, opština Milići na već postojećim temeljima starog mekteba koji je do sada bio rušen dva puta. Stanovnicima Sebiočine su povodom predstojećih ramazanskih praznika podijeljeni i prehrambeni paketi.