fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Braća Valjevac dobila svoj novi dom

 

Uz prisustvo mnogobrojnih donatora, prijatelja i uposlenika MFS-EMMAUS-a danas je izvršena primopredaja ključeva od kuće za braću Valjevac. Ključevi su uručeni starateljici od četvorice braće Fahzeti Valjevac a uručio ih je gospodin Willem Pronk direktor holandske organizacije Stichting Proplan koja je većinski donator.

Na ovom događaju prisustvovali su i Zoran Jovanović – ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Mumin Mumić – koordinator za društvenu brigu Muftijstva tuzlanskog, predstavnici Centra za socijalni rad Kalesija, glavni imam džemata u Donjim Vukovijama Enes-ef. Habibović, te mnogobrojni prijatelji i rodbina.

Pored Stichting Proplana finansijsku i materijalnu podršku u izgradnji kuće dali su: Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena, IKC “Gazi Husrev – beg” iz Antwerpena, Herceg d.o.o. Srebrenik, Husanović doo Gračanica, Euro Stil Doboj, građani džemata Donje Vukovije te mnoge druge kompanije i pojedinci.

Podsjećamo, braća Elmedin, Elvedin, Sejfo i Hamid iz Donjih Vukovija, Kalesija su 2006. godine ostali bez oca, a 2009. godine i bez potpunog roditeljskog staranja kada ostaju uskraćeni za dom i normalan porodični život. Potaknut teškom životnom pričom, u julu 2016. godine, MFS-EMMAUS je započeo izgradnju kuće za malodobnu braću. Projektom izgradnje kuće sa 4 odvojena stana se nastojalo direktno pomoći ovoj djeci, koja trenutno borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, kako bi prilikom izlaska iz pomenute institucije potpomogli procesu povratka u zajednicu.

Zahvaljujući ljudima dobrog srca, ova akcija je uspješno završena. Sretni smo što smo osigurali budućnost ovoj djeci te se nadamo da će njihov novi dom biti uvijek ispunjen samo toplinom, srećom i lijepim trenutcima.