fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

BUDUĆI AGRONOMI IZ TUZLE ODUŠEVLJENI PLASTENIČKOM PROIZVODNJOM U PRIHVATNOM CENTRU DUJE

Solidarna ekonomija-samoodrživost-Duje-MFS-EMMAUS

Studenti druge godine Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa odsjeka Agronomije posjetili su jučer plasteničku proizvodnju u Prihvatnom centru Duje kao i mljekaru MFS Trade koji snabdijevaju korisnike prihvatnog centra sa svojim proizvodima.
Ovo je bila prilika da se studenti upoznaju sa pojedinostima pripreme rasade i daljeg usjeva kroz plasteničku proizvodnju i tako kroz praktične primjere vide sve ono što su u toku dosadašnjeg studija učili kroz teoriju. Grupu studenata predvodila je asistentica Jelena Bršadinac. 
Mi se zahvaljujemo ovim budućim tehnolozima koji su izrazili želju da obiđu naše kapacitete i vide koliko ljubavi i pažnje se pored korisnika poklanja i za svaki zasad pojedinačno.
U cilju samoodrživosti MFS-EMMAUS već dugi niz godina u okviru projekta “Solidarna ekonomija” uzgaja raznovrsno povrće i voće i na taj način olakšava ishranu svojih korisnika kako u Prihvatnom Centru Duje, tako i za korisnike Internatskog smještaja u Potočarima u Srebrenici te Narodnoj kuhinji u Doboju.
Veći dio povrtnih kultura se uzgaja iz presadnica – rasada povrća, a za njihovu proizvodnju neophodan je zaštićeni prostor kao što su staklenici i plastenici.
Proizvodnja se vrši u 11 savremenih plastenika, na površini od 3. 380 metara kvadratnih