fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH stigao na tursko-sirijsku granicu

Doboj Istok/ Reyhanlı, 18. maj 2017. – Četvrti humanitarni konvoj pomoći, koji je u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus iz Doboj Istoka pod sloganom “BiH za Siriju” krenuo u petak 12.maja, stigao je na svoje odredište, na tursko-sirijsku granicu.

U konvoju se nalazi 341 tona brašna, 30 hiljada litara ulja, tjestenina, džem i pelene za djecu, sve ono što je izbjeglom narodu Sirije trenutno najpotrebnije.

Uposlenici MFS-EMMAUS-a u pratnji Bajre ef. Džafića – glavni imam MIZ Doboj, Rašida ef. Orlovića – sekretar MIZ Tešanj, Nijaza Duzan – koordinator za socijalna pitanja Muftijstva banjalučkog i Džemala ef. Salkića -koordinator za socijalna pitanja Muftijstva zenickog, dočekali su danas dolazak konvoja ispred logističkog centra IHH u turskom gradu Reyhanlı. Oni su u iščekivanju konvoja ovih dana posjetili pekare u kojima se pripremaju lepine za sirijski narod te su dijelili prehrambene pakete u manjim izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici.

„Ovdje su prognani i napaćeni, bukvalno gladni ljudi iz Sirije, i naša pomoć će im itekako dobro doći. Svaki susret sa djecom koja su izgubila i svoje roditelje je na svoj način dirljiv i pun emocija. Mi se s njima sprijateljimo i nogomet zaigramo, kako bi ta djeca, ni kriva, ni dužna bar na kratko zaboravila na ratne strahote“ – izjavio je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a.

Pomenuta pomoć prikupljana je uz podršku Muftijstva banjalučkog i Muftijstva zeničkog, u organizaciji Medžlisa i građana sa tog područja. Pored njih akciju su podržali i Udruženje „Podrinje“ Srebrenik, Fondacija Muharem Berbić, kompanija “HIFA” iz Tešnja, „HIFA-OKTAN“ iz Tešnja, doo „EURO-METALI“ Doboj Jug, doo „DMDE“ Doboj Istok, doo „ŠKREBO“ Klokotnica, doo „SUBAŠIĆ“ Potočani, OZ „AIDŽ“ Brijesnica Velika, te mnogi drugi pojedinci. Prostore za skladištenje ustupili su „Vegafruit“ Brijesnica Mala, doo „Zedina“ Brijesnica Mala i SKF Klokotnica.

 

Dobro se boljim vraća!