fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

„Dan jetima 2017“

 

Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS je u saradnji sa organizacijom IHH iz Turske protekli vikend organizovao niz aktivnosti koje su usmjerene prema djeci jetimima, njihovim majkama i starateljima.

U subotu 8. aprila 2017. godine organizovan je  „Dan jetima 2017“ za 120 djece iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Ovo druženje organizovano je u cilju socijalizacije i međusobnog upoznavanja.

Na događaju je prisustvovalo 16 predstavnika organizacije IHH iz Turske koja je naš dugogodišnji prijatelj i donator. 

Djeca su uživala u igri i zabavi sa svojim vršnjacima i donatorima uz prigodan program na više lokacija.

Prvo okupljanje bilo je u Banja Luci u haremu džamije Ferhadija, gdje je  glavni imam MIZ Banja Luka Muhedin-ef. Spahić  održao historijski čas o tom lokalitetu.

Nakon Banja Luke djeca su stigla na ranč „Zelena dolina“ u Prnjavoru.

U prelijepom prirodnom okruženju, gdje je pripremljen cjelodnevni program uz najmanje 20 radnika i volontera, djecu su zabavljali animatori iz Tuzle i mješoviti hor „El Emin“ iz Gračanice.

Posebno ih je oduševila vožnja u kočijama i obilazak ranča. Prilikom povratka kući sva djeca su dobila prigodne poklone i dodatne pakete pomoći u vidu hrane.

Drugi dan, u nedjelju 9. aprila, organizovana je prezentacija za djecu „Zašto su nam šume važne“ nakon čega su djeca vršila pošumljavanje na području Gaja, Klokotnica. Djeca su zasadila 30 sadnica bijelog bora i smreke. Cilj je bio da svaki jetim iza sebe ostavi po jednu sadnicu u „Jetimski vrt“. Organizovane su i druge radionice te sportske aktivnosti. Cijeli dan bio je podređen dječijoj zabavi, druženju i upoznavanju, a osmijeh na njihovim licima bio je naš glavni cilj.

„Ovo je bilo zaista prelijepo druženje, kako za jetime tako i za nas. Divan je osjećaj vidjeti sretna i zadovoljna lica ove dječice koja zaslužuju svu ljubav i pažnju ovog svijeta, jer “Kad se jetim nasmije, cijeli svijet se nasmije” – poručili su nam članovi IHH organizacije.

U narednom periodu predstavnici organizacije IHH će zajedno sa uposlenicima MFS-EMMAUS-a obilaziti socijalno ugrožene  jetimske porodice, gdje će im biti pružena materijalna pomoć u vidu, prehrambenih paketa, bijele tehnike, ovaca i sl.

MFS-EMMAUS uz pomoć donatora, učestvuje u mjesečnom stipendiranju preko 1.300 djece sa područja cijele BiH. Realizacija projekta “Sponzorstvo djece bez jednog ili oba roditelja – jetima”, je započela 2011. godine i to je projekat na koji je MFS-EMMAUS posebno ponosan i čija realizacija predstavlja odraz i ideal svega onoga što naše Udruženje radi i ima za cilj manifestovati prilikom realizacije svojih mnogobrojnih aktivnosti.

Program sponzorstva odnosi se na: pružanje novčane pomoći, izgradnju kuća za porodice jetima kojima je to neophodno; kupovinu školskog pribora, odjeće i obuće za jetime, organizovanje zajedničkih iftara i podjela   bajramskih paketa, održavanje edukativnih i zabavnih radionica za jetime i njihove majke, organizovanje zajedničkih izleta i druženja, te socio – ekonomsko osnaživanje majki jetima.