fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Delegacija Emmaus International i Emmaus Europe na sastanku Bosanskog Kolektiva

 

U periodu od 08.07. – 12.07. 2016. godine delegacija Emmaus Internatonal i Emmaus Europe su boravili u Bosni i Hercegovini gdje je organizovan sastanak Bosanskog Kolektiva. Bosanski Kolektiv je osnovan nakon osnivanja Emmaus Europe, kao regionalni koordinacioni okvir za veze solidarnosti koje već dugo postoje među grupama u Europi.

Međunarodni forum solidarnosti- Emmaus, kao član Emmaus Europe i Emmaus Internacionala je bio domaćin i organizator sastanka. Susret je započeo posjetom Evropskom resursnom centru za prevenciju trgovine ljudima i ostalih oblika eksploatacije, gdje je pomoćnik direktora Ureda u Sarajevu, Amela Efendić, prezentovala aktivnosti samog Centra koji je otvorio MFS-EMMAUS i Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH uz pomoć Programme Emmaus Solidarite 2013. godine.  Cilj projekta i Resursnog centra je da pruža informacije o problemu trgovine ljudima, trendovima, smjerovima kretanja trgovine te na koji način ljudi mogu da prepoznaju ovaj oblik krivičnog djela.

Nakon obilaska Centra, cjelodnevni sastanak je održan u hotelu „Grand“, Sarajevo, gdje su prezentovane predhodno realizirane aktivnosti, planovi za budućnost i inicijative.

Sastanku su prisustvovali, pored direktora MFS-EMMAUS, Hamzalije Okanović, i Samira Hunček (Ministarstvo sigurnosti BiH), predstavnici Emmaus Europe i Emmaus Internationala iz sekretarijata u Francuskoj Hans Van Beek (član odbora EE i EI, ujedno i referent za Bosanski Kolektiv), Camille Decaens (Secretariat EE) i Lise Daviet (Secretariat EI), predstavnici Nove Generacije (Banja Luka), kao i predstavnici zajednica EE – Jeroen Geurtis (Holadnija), Onica Sorin i Jean Philippe Legant (Rumunija).

10.jula, dio delegacije Emmaus je boravio u Srebrenici, gdje su posjetili MFS-Hanu i farmu ovaca na Palama, kao i svečanom otvaranju 11. Emmaus Međunarodnog omladinskog radnog kampa, dok su 11. jula prisustvovali Komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima.

Na jednom mjestu, iako punom tuge na taj dan, grupa mladih ljudi, volontera kampa iz čitave Europe, daju pozitivan primjer da Srebrenicu ne treba ostaviti 12. jula, nego da samo radom i trudom mogu učiniti promjene na bolje. Solidarnost, zajedništvo, aktivizam su pokretači inicijativa širom svijeta u Emmausovim zajednicama, a MFS-EMMAUS je svojim radom potvrdio da je jedna od vodećih organizacija u podršci onima kojima je pomoć najpotrebnija.