fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Delegacija Federalnog ministarstva rada i socijalne politike posjetila MFS-EMMAUS

Udruženje „HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ je u utorak, 25.10.2016. godine, posjetila delegacija Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Razlog posjete pomoćnika ministra, gdina Miroslava Jurešića zajedno sa saradnicama, jeste detaljnije upoznavanje sa radom Prihvatnog centra „Duje“, kao i ostalim projektima Udruženja.

Predstavnici Minstarstva su, tokom obilaska Centra, imali priliku da saznaju više o nastanku i razvoju organizacije, aktivnostima koje se provode s ciljem unapređenja rada i uslova, te planovima za dalji rad. Na zajedničkom sastanku, predstavnici Udruženja su goste upoznali s fazom transformacije i reorganizacije Centra, te se akcenat stavio na trenutne aktivnosti rekonstrukcije Centra za osobe treće životne dobi. Aktivnosti Ministarstva su trenutno usmjerene na proces deinstitucionalizacije, te je predstavljen projekat Udruženja „Osiguranje uslova stanovanja uz podršku za osobe s invaliditetom“, čije je finansiranje u narednih devet mjeseci omogućilo pomenuto Ministarstvo.  Jedna grupa korisnika već godinu dana uspješno prolazi program integracije u zajednicu, uz minimalnu podršku. Cilj je u narednom periodu iseliti još jednu grupu od osam korisnika na novu lokaciju u zajednici. Kao doprinos prevenciji institucionalizacije, pomenut je i projekat „Usluge u zajednici za osobe treće životne dobi“, koji upravo predstavlja pozitivan primjer transformacije usluga Udruženja.

Pomenuti projekti Udruženja doprinose procesu stvaranja usluga podrške u zajednici, čime se nastoji implementirati međunarodno utemeljeno pravo prema kojem svaka osoba ima pravo na život u zajednici na istom temelju kao i druge osobe.

img_2377-medium img_2387-medium

img_2403-medium img_2418-medium