Delegacija organizacije Nahdatul Ulama iz Indonezije posjetila MFS-EMMAUS

Nastavak pregovora o potpisivanju memoranduma o saradnji dvije organizacije

MFS-EMMAUS ugostio je proteklih dana delegaciju organizacije Nahdatul Ulama iz Indonezije koja je  boravila u Bosni i Hercegovini. Tokom prvog dana radne posjete,   reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je u posjetu delegaciju organizacije Nahdatul Ulama iz Indonezije. U delegaciji su bili članovi Upravnog odbora Nahdatul Ulame iz Indonezije te Achmad Sudrajat, predsjednik organizacije NU Care ,odjel za humanitarne aktivnosti. Posjeti reisu prisustvovali su i naši predstavnici organizacije na čelu sa direktorom Hamzalijom Okanovićem. Na sastanku se razgovaralo o potencijalnim oblicima saradnje na poljima od zajedničkog interesa, prvenstveno humanitarnog karaktera.

Tokom drugog dana posjete, delegacija je izrazila želju da posjeti kapacitete MFS-EMMAUS-a dajući pri tome veliko interesovanje za Prihvatni centar Duje kao i Internatski smještaj u Potočarima. Članovi Nahdatul Ulame obišli su smještajne kapacitete ova dva centra i imali priliku na osnovu svakodnevnih aktivnosti unutar njih uvidjeti o kolikoj visini kompleksnosti i odgovornosti se radi kao i privrženosti našeg posla i profesionalnog osoblja ka krajnjem cilju a to je korisnik naših usluga.

Nakon obilaska Internatskog smještaja u Potočarima, delegacija iz Indonezije je imala priliku obići memorijalni centar u Potočarima kao i spomen sobu stradalim žrtvama genocida i uvjeriti se u kakvim strahotama se vodio život tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Delegacija ove organizacije sa našim predstavnicima posjetila je i Behram-begovu medresu u Tuzli gdje se razgovaralo o mogućem povezivanju obrazovnog sistema i razmjeni učenika.

Na samom kraju posjete upriličen je i prijem delegacije u ambasadu indonezije u našoj zemlji.

Inače, Nahdatul Ulama (NU) je najveća islamska organizacija u Indoneziji. Osnovana je davne 1926. godine u Džakarti. Cilj osnivanja ove organizacije je bio da poboljša stanje društva u Indoneziji i da razvija filantropiju islama kako u Indoneziji tako i u svijetu. Od dana osnivanja do danas ta organizacija je unutar sebe formirala urede koji se bave posebnim pitanjima i saradnjama. Nahdatul Ulama danas broji 90 miliona članova.

Ovo je uzvratna posjeta našoj organizaciji i nastavak pregovora o potpisivanju memoranduma o saradnji ove dvije organizacije o kojem je bilo riječi i u martu ove godine kada je naša organizacija bila u direktnoj posjeti u Indoneziji.