fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

“Dječija nedjelja” u Centru za djecu i mlade

 

 

Povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“, MFS-EMMAUS je za korisnike Centra za djecu i mlade u periodu od 03.10 – 08.10. 2016. godine, organizovao niz kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih zabavnih aktivnosti radi unapređenja brige o djeci.

Ova manifestacija se tradicionalno obilježava širom Bosne i Hercegovine s ciljem promocije prava djeteta.

To je prilika da se ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

Prvi dan organizovana je edukativna radionica na temu „Prava i obaveze djece“ s ciljem upoznavanja djece o njihovim pravima. Djeca su izrađivala transparente na kojima su pisali svoja osnovna prava te su kroz razgovor iznijeli svoja mišljenja o važnosti aktivnog učešća u donošenju odluka bitnih za ostvarivanje dječijih prava. Nakon toga imali su priliku da uživaju u zabavno-rekreativnim aktivnostima.

Ovo je samo jedna od programskih aktivnosti koje se realizuju u okviru „Dječije nedjelje“, a u narednom periodu planirane su brojne zanimljive edukativno-informativne aktivnosti i kreativni sadržaj, izlazak korisnika u općinu Gračanica te druženje sa volonterima, posjeta O.Š.“Klokotnica“ Doboj Istok i sl.

Projekat je usmjeren na skretanje pažnje šire javnosti na prava i potrebe djece, te ukazivanje na odgovornost koje država i njene institucije imaju u zaštiti i ostvarivanju njihovih prava.