fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Dnevni centar u Zvorniku posjetilo Udruženje NVO „Prijateljice“

Dnevni centar u Zvorniku jučer je posjetilo Udruženje NVO  „Prijateljice„ gdje je održana radionica koja predstavlja jednu od završnih aktivnosti projekta finansiranog od strane Njemačke organizacije WWDP pod nazivom „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim zajednicama Zvorničke općine“. Na radionici je učestvovalo 14 djece uzrasta  od 9 do 12 godina, a prisustvovao je i sekretar Medžlisa IZ Zvornik  te uposlenice Dnevnog centra.

— 

Radionicu su vodile prestavnice udruženja NVO „Prijateljice“ Altaira Krvavac i Lejla Redžepagić, a sama radionica se sastojala iz dva dijela, prvi dio je bio edukativnog karaktera tokom kojeg su djeca  naučila da se muškarci i žene razlikuju po rodu i spolu, ali da imaju ista prava i iste obaveze u društvenoj zajednici.

—————- – 

—- 

U drugom kreativnom dijelu su primjenjivali već naučeno, te su na cekerima oslikavanjem simbola predstavili rodnu ravnopravnost. Te na osnovu toga su naučili da rodna ravnopravnost predpostvlja da u jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene , muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napredku, kao i da imaju jednake mogućnosti i dobrobiti  od napredka jedne zajednice. 

— 

 ————    – 

—–

Svi učesnici su pokazali veliko interesovanje za ponuđene aktivnosti  a istovremeno je uočena potreba za kontinuiranim radom na ovu temu, djeca su na kraju dobila simbolične paketiće školskog pribora i slatkiša.”

Ovom prilikom se zahvaljujem Udruženju NVO „Prijateljice“ na održanoj radionici.