fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Hitan apel za pomoć: POMOZIMO GLADNOJ DJECI U SIRIJI

 

MFS-EMMAUS upućuje hitan apel za pomoć u brašnu stanovništvu Sirije.

Zbog sve teže situacije u Siriji i enormno visokih cijena hljeba i brašna u toj zemlji, iz turske humanitarne organizacije IHH pozvali su stanovništvo i nevladine organizacije da doniraju brašno koje će biti  korišteno za proizvodnju hljeba kako bi on i dalje bio dostavljan Sirijcima.

MFS-EMMAUS se pridružio ovoj humanitarnoj akciji i iz tog razloga pokrenuo apel za pomoć u sakupljanju novca za brašno. Novac će se slati organizaciji IHH koja ulaže nadljudske napore kako bi pomogli izbjeglicama koje se nalaze u samoj Siriji. Lepine će se zatim praviti u jednoj od 46 pekara koliko ih IHH ukupno ima, a nekima od njih prijeti zatvaranje upravo zbog nedostatka brašna te smo se iz tog razloga odlučili da pomognemo.

“Znamo proizvesti i 200.000 komada hljeba dnevno te nam je  potrebna donacija u brašnu. Mi dnevno potrošimo gotovo 20 tona brašna, a proizvedeni hljeb se dostavlja i u unutrašnjost Sirije”, kazao je član Upravnog odbora organizacije IHH Osman Atalay, napominjući kako pekare smještene u blizini sirijske granice rade svakodnevno kako bi ugroženom stanovništvu bio dostavljen hljeb.

U Siriji se nalazi blizu 7,6 miliona interno raseljenih. Procjenjuje se da se 4,8 miliona Sirijaca u zemlji nalazi u mjestima do kojih je teško doći, uključujući  212.000 koji su zarobljeni u područjima pod opsadom. Milioni djece pate od trauma i lošeg zdravlja. Četvrtina sirijskih škola je oštećena, uništena ili se koriste kao skloništa. Više od polovine bolnica u Siriji je uništeno. Više od 2,4 miliona djece u Siriji ne pohađa školu. Među izbjeglicama, gotovo polovina sve djece se ne školuje u egzilu.

Zima je stigla! Stanovništvo Sirije nije samo lišeno toplih domova, oni se također suočavaju sa smrću zbog hladnog vremena i gladi. Prošle zime desetine sirijskih  beba umrlo je od hladnoće u kampovima u kojima je  bilo moguće dostaviti pomoć. Ne dozvolimo da se to ponovi!

Naša dužnost je da im pomognemo tokom ovih hladnih dana zato vas pozivamo da zajedno sakupimo što više novca za brašno. Sa samo 50 kg. brašna možemo nahraniti 500 porodica.

Pomozite nam da im pomognemo jer dobro se boljim vraća!