fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

HUMANOST NA DJELU – pomoć za tri socijalno ugrožene porodice

Protekle sedmice pružili smo pomoć za tri socijalno ugrožene porodice.

Svaka od ovih porodica je tužna priča za sebe a tjera nas da se zapitamo šta je to što je čovjeku stvarno najvrijednije i najpotrebnije. Hrana, topao dom i zdrava porodica! Njima ne treba ništa više od toga, ali život nije svima jednako naklonjen.

U namjeri da bar nekome ublažimo tešku svakodnevnicu uputili smo se u Stanić Rijeku – Hodžići kod tročlane porodice Hasanamidžić. Makadam i veoma težak prilaz do kuće već nas baca u razmišljanje kako li djeca zimi idu u školu. Na vratima nas srdačno dočekuje mali Mehmed (12 godina) sa majkom Feridom. Otac mu je poginuo prije godinu dana nagazivši na minu, a stariji dvadesetogodišnji brat je nakon ove tragične nesreće doživio nervni slom nakon čega je bio privremeno smješten na psihijatriji u Tuzli. Nemaju nikakvih primanja tako da nemaju novca ni za lijekove koji su prijeko potrebni.

Kuća je oskudno opremljena starim namještajem, nemaju vode, ogrjeva, a i brašna im ponestaje kazala nam je majka Ferida. Ona se nekako bori da prežive, bere šipove i prodaje, svjesna da svoj život svakodnevno riskira izlažući se minama koje još uvijek vrebaju svuda naokolo.

Mehmed je dobar učenik, učiteljica mu plaća prevoz do škole i užinu a njegova velika želja je da ima kompjuter.

Poklonili smo im kauč, posteljinu, odjeću, obuću za zimu i zekat koji je donacija od Asocijacije „WAMY- NEDWE“.

Istim poklonima obradovali smo i samohranu majku iz Lukavica Rijeke koja živi sa kćerkicom.

Na zahtjev Gračaničke inicijative  mladih koji su pokrenuli humanitarnu akciju opremanja sprata kuće obišli smo trinaestogodišnjeg dječaka Džana Imamovića koji nedaleko od Gračnice živi sa nanom Radom. Džan je dijete razvedenih roditelja, ima sestru koja živi sa majkom a on je pripao ocu koji je demobilisani borac i boluje od PTSP-a, tako da nije u mogućnosti da izdržava svoju porodicu. Potpunu brigu o njemu preuzela je nana koja Džanove želje ne može ispuniti od minimalne penzije koju ima.

Džan je odličan đak, trenira košarku i redovno odlazi u džamiju. Omiljen u svojoj školi, imao je skromnu želju – da izliječi oko, na koje je zbog strabizma obnevidio i da ima svoju sobu u kojoj bi učio.

Zahvaljujući dobrim ljudima renoviran je sprat kuće u kojoj Džan živi a za ovaj akcioni plan MFS-EMMAUS je donirao peć na čvrsto gorivo, električni šporet i veš mašinu.

Mi ćemo i dalje nastaviti istim putem humanosti a vi otvorite oči, osvrnite se oko sebe, pomozite usamljenu staricu, bolesnog komšiju ili siromaha, vaše malo nekome će mnogo značiti i ne zaboravite „Dobro se boljim vraća“!