fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Ispraćen humanitarni kontejner za stanovnike Burkine Faso

 

 

Zahvaljujući pomoći i prilozima građana BiH ali i velikom zalaganju uposlenika, MFS-EMMAUS je danas 27.10.2016. godine, ispratio humanitarni kontejner za pomoć stanovništvu u afričkoj zemlji Burkina Faso.

Pomoć se najvećim dijelom sastoji od 1000 paketića za djecu koje su pakovala i pripremala djeca sa područja općine Srebrenik u organizaciji MIZ Srebrenik i volonteri Doboj Istoka,  školskog pribora i ruksaka, prehrambenih i higijenskih paketa, sanitarija i pločica za opremanje učionica, građevinskog materijala i poljoprivrednog alata. Jedan dio pomoći sastoji se i od odjeće i obuće koju su donirali građani u humanitarnim kontejnerima postavljenim u Tuzli, Srebreniku i Gračanici te dio odjeće koja je donacija od d.o.o. Bingo.

Osim toga, prikupljena su novčana sredstava za stipendiranje 550 djece za školsku 2016/2017. godinu u selima Guessna i Tangesine.

Ova humanitarna akcija pokrenuta je 2014. pod nazivom „Testiraj svoju humanost – pomozi mi da i ja završim školu“, a inicijator je bila mreža partnerskih organizacija  BBF (Bosna- Burkina Faso – Francuska). Zahvaljujući ovoj saradnji troje naših uposlenika je posjetilo ovu zemlju koja slovi za jednu od najsiromašnijih na svijetu i imali su priliku uvjeriti se u katastrofalne uslove življenja tamošnjeg stanovništva nakon čega se javila velika želja ali i osjećaj moralne obaveze da im se pomogne.

U 2014. godini stipendirano je 209 djece, prošle godine broj djece se povećao na 547 i poslat je humanitarni kontejner a ove godine zajedničkim zalaganjem uz kontejner uspjeli smo prikupiti novčana sredstava koja su dovoljna za stipendiranje 550 djece što će uveliko olakšati tešku svakodnevnicu roditelja i djece za čije školovanje je potrebno samo 15 eura godišnje.

Iskreno se zahvaljujemo MIZ Srebrenik, grupi studenata sa Univerziteta u Sarajevu koji su također učesvovali u prikupljanju novca za stipendije, građanima i svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji.

Ovim putem najavljujemo da nam je plan istu akciju realizovati i u 2017. godini, te se nadamo da ćemo obezbijediti sredstva za daljnje školovanje još većeg broja ove dječice kojima je obrazovanje jedina nada za bolju budućnost.