fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Kolektivno vjersko vjenčanje 60 mladih bračnih parova u Sarajevu

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je jučer ispred Istiklal džamije na Otoci organizirao kolektivno vjersko vjenčanje.
Posrednik u organizaciji bio je MFS-EMMAUS koji je zahvaljujući donatoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Sharjah Charity International) uspio obezbijediti sredstva za ovaj projekat.

S ciljem promoviranja braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, Medžlis je ovom ceremonijom podržao šezdeset mladih bračnih parova, za koje su osigurani prigodni vjenčani novčani darovi.
Prvo je održano vjersko vjenčanje za mlade parove u prostorijama džamije nakon čega je klanjana ikindija-namaz i na kraju je uslijedila svečanost ispred džamije gdje je organizovan prigodan vjerski program.
Svečanosti kolektivnog vjerskog vjenčanja su prisustvovali predstavnici MFS-EMMAUS-a na čelu sa direktorom Hamzalijom Okanovićem, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. hfz. Kenan Musić, delegacija iz UAE, roditelji i prijatelji mladenaca i drugi gosti.
Medžlis IZ Sarajevo je na ovaj način pružio priliku bračnim parovima, koji su ranije svoja općinska vjenčanja prijavili u mjesecu julu, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja.
Ova inicijativa trebala bi doprinijeti izgradnji svijesti o važnosti bračnog života te ohrabriti mnoge mlade ljude da se odvaže na ovu važnu životnu odluku i shvate da je moguće spojiti principe mladalačkog života i duh vjere.
Mladencima je obezbjeđeno odijelo i košulja za mladoženju, haljina sa ukrasima i mahramom za mladu te hedija za mladence u iznosu od 500,00 KM. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Pratnja mladencima su bile po četiri osobe, koji su bili u svojstvu svjedoka, a za sve je organizirana i svečana večera u hotelu HILS na Ilidži.