fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

KORISNICI INTERNATSKOG SMJEŠTAJA U POTOČARIMA POSJETILI OŠ “LUKAVAC GRAD” U LUKAVCU

Djeca iz MFS-EMMAUS-ovog Internatskog smještaja u Potočarima, posjetila su juče OŠ „Lukavac grad“ u Lukavcu. Nastavnici i učenici ove škole tom prigodom za njih su organizovali prijem i raznovrsne radionice kao i obilazak JU „Javna biblioteka Lukavac“ i historijskih znamenitosti ovoga grada. 
Učenici su mogli da vide neke od najstarijih građevina iz perioda austrougarske vladavine na ovom području. Veliko interesovanje kod učenika ostavila je svakako i „Vila Solvay“ izgrađena 1912 godine a koja je prije tri godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, jednako kao i „Željeznička stanica“ iz 1894. godine u blizini Fabrike sode u Lukavcu.


Nakon kraće šetnje i historijskog časa koji je održao uposlenik Javne biblioteke Lukavac- Mihad Sakić, učenici su obišli i spomenik palim borcima u NOB poznat kao „Spomen kosturnica-Macan Marija“ kao i novoizgrađeni Centralni spomenik šehidima i palim borcima općine Lukavac gdje su fatihom i minutom šutnje odali počast našim braniteljima u proteklom ratu.


Učenicima Internatskog smještaja upriličen je ručak te kraći izlet na Jezero Modrac.
Ova uzvratna posjeta nakon boravka lukavačkih učenika Internatskom smještaju u Potočarima krajem marta ove godine je dokaz da se nastavlja prijateljski odnos ove dvije odgojno-obrazovne ustanove.