fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Ljepota drugog i drugačijeg: Svjetski dan osoba s Down sindromom

Već drugu godinu za redom korisnici Dnevnog centra za djecu i mlade Doboj Istok obilježavaju Svjetski dan osoba s Down Sindromom.
Danas više nego ikada žele podići svijest o pravima, potencijalima i mogućnostima osoba s Downovim sindromom ali i naglasiti koliko je važno graditi društvo koje pruža jednake mogućnosti za sve.
Kroz radionice i motivacione poruke koje su ispisali, ukazali su na njihovu jedinstvenost te važnost inkluzije i prihvaćanja u društvu.
Datum 21. mart predstavlja simboliku tri reprodukcije 21. hromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.
Taj jedan mali dio koji ove osobe u sebi imaju više od nas je zapravo izvor ljubavi. Oni imaju malo više hromosoma ali daju mnogo više ljubavi to znaju svi oni koji ih imaju za prijatelja.
Simbol dana i Down sindroma su rasparene čarape jer ih ove osobe ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo rasparene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s tim sindromom da se što bolje integriraju u društvo.