fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Ljubav i solidarnost majkama Srebrenice

Projekat „Ljubav za majke Srebrenice“ nastao je kao ideja pružanja pomoći i podrške majkama koje su tokom rata izgubile svoje najmilije i ostale same na području opštine Srebrenica. Cilj projekta je pružiti podršku majkama i ublažiti njihovu tugu, te im dokazati da nisu same i da nisu zaboravljene.

I na ovaj, tugom ispunjen dan, koji je posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, bili smo uz ove bolom skrhane duše i ponudili im našu pomoć i utjehu.

Jedna od korisnica našeg projekta Šuhra Malić, majka koja je u ratu izgubila dva sina, već 10 godina unazad obilježava 10. juli dočekujući putnike i učesnike Marša mira uz podjelu bombona i blagoslov. Kako kaže bombone kupuje od invalidnine koju je dobila kao naknadu jer je izgubila svoje najmilije. Budući da je Šuhra zadnjih nekoliko godina u kolicima zbog povrede noge, pomoć prilikom ovog lijepog gesta pružio joj je i MFS-EMMAUS gdje je koordinatorica projekta „Ljubav za majke Srebrenice“ u znak solidarnosti zajedno sa ovom majkom dijelila bombone.

Nura, Makbula, Ferida, Rahima, Alija….samo su neke od majki koje su dio ove naše priče.

„Trenutno je ovim projektom obuhvaćno 25 majki. Dosadašnje aktivnosti koje smo obavljali u sklopu ovog projekta su bile raznolike, međutim smatramo da našim korisnicama razgovor i druženje predstavlja najpotrebniju komponentu našeg projekta. One računaju na našu podršku, naš savjet i utjehu kada im dolazimo u posjetu, u njihov dom. Veliko mi je zadovoljstvo što je MFS- EMMAUS u saradnji sa velikim prijateljem i donatorom gospodinom Willemom Pronk, predsjednikom holandske organizacije Stichting Proplan, pokrenuo ovaj projekat, te što smo pronašli način da poboljšamo kvalitetu života ovih majki. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na podršci koja mnogo znači kako za majke tako i za nas“ – izjavila je koordinatorica projekta Deniza Ibraković.