fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

LJUBAV ZA MAJKE SREBRENICE

IZGRADNJA CENTRA ZA STARIJA LICA U SREBRENICI

Vođeni idejom pomoći i osnaživanja starije populacije, kroz različite sisteme podrške, poput pružanja zdravstvene njege i pomoći u kućanskim poslovima, pokrenut je projekat “Ljubav za majke Srebrenice”.
U projekat su uključene majke koje su ostale bez svojih sinova i kćeri tokom rata, koje žive same i napuštene od svih u udaljenim i ruralnim dijelovima Srebrenice.
Od samih početaka pružanja pomoći ovim hrabrim ženama shvatili smo koliko život može biti okrutan i surov prema jednom živom biću. Bude dana kada ne uspijevamo pronaći prave riječi utjehe za njih ali nam pokazauju zahvalnost za napore a najviše za naše prisustvo. Svaki dan smo tu za njih i uvijek u pripravnosti. Raznim aktivnostima nastojimo ih odvojiti od tuge i gorkog sjećanja na njihove najmilije koji su im oteti iz naručja.
MFS-EMMAUS im pomaže u svakodnevnim poslovima u kući ali i van nje. Svaka od ovih 39 majki koje su nastanjene u 19 različitih sela koje posjećujemo ja za nas posebna priča koja još uvijek nije ispisana.
Aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta su: organizacija druženja, održavanje prostora u kojem korisnice žive, razgovor kao vid psihološke pomoći, unapređenje zdravlja i sprečavanje nastanka novih oboljenja, organizovanje i realizacija kreativnih radionica pletenja, pružanje usluga ljekara porodične medicine, organizovanje izleta u toku proljeća i jeseni, organizovanje prevoza, pružanje materijalne pomoći i sl.
Projekat je podržan od strane holandske organizacije Stichting Proplan.
___________________________________________________
U veliki kompleks Centra za starija lica koji gradimo u Potočarima, planirano je smjestiti sve majke o kojima se trenutno brinemo kako bi bile pod istim krovom i što bliže memorijalnom centru gdje su ukopana njihova djeca i muževi.
Još mnogo posla je pred nama oko izgradnje kao i oko prikupljanja donacija za završetak i finaliziranje svih neophodnih radova na kompleksu.
Od većih objekata u samom kompleksu, ostaje da dovršimo 7 od ukupno 8 bungalova za smještaj starijih osoba kao i objekat za radno-okupacionu terapiju.
Izgradnju Centra možete podržati i vi uplatama na naše žiro račune:
Uni Credit Banka
3383002250449586
Devizni račun:
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 3389104805723482
Intesa Sanpaolo Banka
1542001100085746
Devizni račun:
SWIFT: UPBKBA 22
IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746