fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

“Ljubav za majke Srebrenice”: Siguran dom koji zaslužuju!

Projekat „Ljubav za majke Srebrenice“ za nas ima poseban značaj i osmišljen je kako bi pružio podršku majkama kojima su ubijeni članovi porodice u proteklom ratu. Projekat obuhvata 40 majki koje posjećujemo u 19. različitih sela u općini Srebrenica.

Makadamskim i nepristupačnim šumskim putevima, svaki dan posjećujemo nekoliko majki. Svaka njihova priča ima bolne činjenice o smrti članova porodice koju prije svega treba saslušati i pružiti psihološku podršku.

Pomažemo im i u svakodnevnim poslovima u kući ali i van nje razgovarajući tako o različitim temama, pokušavajući bar na trenutak ukloniti tužna sjećanja koja ih tište godinama. Brinemo o njihovom zdravlju i prevenciji nastanka novih oboljenja. Patnje, stradanja i gubitke koje su preživjele, ostavile su trajne posljedice na njih.

Kada bi bile prepuštene same sebi, to bi još više uticalo na njihovo zdravstveno stanje, iz tog razloga se trudimo da nadomjestimo neke od osnovnih potreba. Pružajući im svakodnevnu podršku, stvaramo kod njih osjećaj da nisu napuštene. Za majke organizujemo druženja, izlete i kreativne radionice. Iz ljubavi prema ovim herojskim majkama i moralne obaveze, pokrenuli smo projekat izgradnje Centra za starija lica u Potočarima.

Projekat se realizuje u saradnji sa Nizozemskom organizacijom Stichting „Proplan“ koja ujedno i finansira naš projekat „Ljubav za majke Srebrenice“.

Majke ćemo okupiti na jedno mjesto bliže gradu, gdje bi bile zajedno blizu memorijalnog centra gdje su ukopani njihovi članovi porodice i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška. Većina insfrastrukture je izgrađena ali još uvijek ostaje značajna stavka a to je svakako opremanje unutrašnjosti i uređenje vanjskog enterijera za boravak. Pred nama je još jako puno posla koji zahtijeva i velika ulaganja kako bi majke Srebrenice ovdje imale svu potrebnu medicinsku pomoć i podršku u poznim godinama.

Izgradnju doma za majke Srebrenice možete podržati i Vi donacijama na žiro račun udruženja:

Svrha uplate: Izgradnja doma za majke Srebrenice

Uni Credit Banka

3383002250449586