fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH otputovala na svjetsko prvenstvo u Oslo

Članovi Malonogometne reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine, otputovali su danas na  15. Svjetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Oslu od 28. avgusta  do 6. septembra 2017. godine.

Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner „Homeless World Cup“ (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta „Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH“, od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet Svjetskih prvenstava (Meksiko 2012., Poljska 2013., Čile 2014., Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh titula Vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

Ove godine konkretnu i najveću pomoć projektu pružili su Muhamed Bešić (platio avionske karte cijelom timu za put u Oslo), zatim gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić, N/FS BiH, općina Doboj Istok, NS Tuzlanskog kantona i tešanjska „OAZA“ (pomogli pripreme, izrade dokumentacije za igrače i nabavku sportske opreme).

Učesnici u projektu odnosno igrači, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva. Među njima beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, pripadnici manjina i dr. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

„Ovo je jedan veliki izazov za mene, spreman sam i jedva čekam da zaigram. Nisam nikada imao priliku ići na ovako veliko takmičenje. Imam malo pozitivne treme ali nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate i ciljeve koje smo sebi zadali„– izjavio je Vjeko Matuh iz Zenice, jedan od igrača.

BiH ove godine na Svjetkom prvenstvu predstavljaju: Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Almir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Želimo im ugodno putovanje i mnogo dobre igre na terenu, momci SRETNO DO POBJEDE!

[smartslider3 slider=61]-