Međunarodni dan migranata – Globalni filmski festival za migracije

Osamnaesti oktobar 2017. godine je Međunarodni dan migranata. Ovaj dan se obilježava od 2000. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava svih radnika migranata i njihovih porodica. Ovaj dan je zapažen u svijetu od strane međuvladinih i nevladinih organizacija koje naglašavaju ljudska prava i osnovne slobode migranata.

Povodom obilježavanja ovog dana, MFS-EMMAUS je učestvovao na Globalnom filmskom festivalu za migracije u organizaciji Internacionalne organizacije za migracije (MOM). Festival je održan u periodu od 05. do 18. decembra/prosinca 2017. godine u Kriterion Cinema City, Sarajevo, u kojem se prikazalo 30 igranih i dokumentarnih filmova u preko 100 zemalja. Ovaj dan je popraćen s projekcijom dva dokumentarca o migracijama na Zapadnom Balkanu i panel diskusijom stručnjaka, političara i praktičara koji se bave pružanjem pomoći migrantima u regionu kako bi istakli uspješne pristupe rješavanju ranjivosti migranata.