fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

Medžlis Islamske zajednice Gradačac prikupio 23.000 KM za stipendiranje djece u Burkini Faso

Nakon što je Medžlis Islamske zajednice Gradačac u saradnji sa MFS-EMMAUS-om pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za stipendiranje djece u Burkini Faso, prikupljena sredstva uručena su ove sedmice.

U akciji koja je trajala tokom mjeseca septembra, prikupljeno je 23.000 KM uplatama džematlija i građana sa područja ovog medžlisa. Vrijednu donaciju uručio je Koordinator za društvenu brigu pri MIZ Gradačac Sadmir ef. Biberkić sa svojim saradnicima a ovom prilikom gosti iz Gradačca obišli su i Prihvatni centar „Duje“.

Zahvaljujemo se MIZ Gradačac i svima koji su vodili ovu akciju kao i svima koji su uplatili svoje donacije jer će se na ovaj način obezbijediti stipendije za 767 djece u Africi.

Podsjećanja radi,  Burkina Faso je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Iznos godišnje stipendije za jednog učenika je 30 KM a ovim sredstvima pokrivaju se troškovi školskog pribora i ishrane u školskoj kuhinji za vrijeme školske godine.

Osim MIZ Gradačac, MFS-EMMAUS je zahvaljujući pomoći drugih medžlisa uspio za 2017/2018 godinu obezbijediti stipendije za 1.389 djece u Burkini Faso. Od tog broja, MIZ Gradačac je prikupio sredstva za 767 djece, MIZ Srebrenik za 370, MIZ Živinice za 20 djece a ostala pravna i fizička lica za 232 djece.