fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS i Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „FUTURA“ potpisali sporazum o saradnji

 

Kako bi se ojačala saradnja, međusobno razumijevanje i razvoj na poljima humanitarnih radnji, ljudskih prava, obrazovanja i istraživanja, MFS-EMMAUS je 13.05.2016. godine potpisao sporazum o saradnji sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „FUTURA“ iz Gračanice. Sporazum su potpisali direktor MFS-EMMAUSA g. Hamzalija Okanović i predsjednica Udruženja „FUTURA“ gđa. Vera Mujić. Sastanku su prisustvovale i majke – članice Udruženja kao i Edy Bovini – predsjednik grupe Sorriso (Italija),  koji je obećao pružiti pomoć ovom Udruženju.

Potpisivanjem ovog sporazuma dogovorena je saradnja u kojoj se MFS-EMMAUS obavezuje da će pružati asistenciju i pomoć pri obezbjeđivanju prostora za implementiranje aktivnosti Dnevnog centra za pomoć djeci sa posebnim potrebama u budućnosti. Pored toga, pružat će se pomoć i prilikom organizovanja transporta na radionice za korisnike ovog Centra te drugi vid pomoći za nesmetano odvijanje aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima.

 

Na osnovu ovog sporazuma Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „FUTURA“ postaje dio MFS-EMMAUS-a i u budućnosti će kompromisno djelovati u cilju unapređenja sistema pružanja usluga licima u stanju socijalnih, zdravstvenih i drugih potreba.

Inače, Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „FUTURA“ osnovano je 30.10.2010. godine u Gračanici.

Do osnivanja Udruženja je došlo na inicijativu samih roditelja, jer se pokazalo i dokazalo da se samo aktivnim pristupom roditelja mogu mijenjati predrasude okoline prema osobama sa posebnim potrebama i na taj način podizati kvalitet života djece OSPP i njihovih porodica.

 

„Potpisivanjem ovog sporazuma Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „FUTURA“ postaje dio jedne velike porodice MFS-EMMAUS-a. Presretni smo i jako zadovoljni što smo dobili veliku podršku i što ćemo imati mogućnost da zajednički nastupamo u projektima i pomognemo prije svega djeci i omladini sa posebnim potrebama ali i svima onima kojima je potrebna naša pomoć. Zahvaljujem se MFS-EMMAUS-u na podršci koja nam mnogo znači.“ – izjavila je predsjednica Udruženja.