fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS EMMAUS obezbjedio pomoć porodici Hasečić iz Puračića – Lukavac

Nakon što smo čuli za tešku situaciju  porodice  Hasečić iz Puračića – Lukavac,  odmah smo se odazvali na apel za pomoć i uvjerili se u jako teške životne uslove. Naime, radi se o sedmočlanoj porodici (majka, otac i petoro njihove djece) koji žive kao podstanari u zaista nehumanim uslovima na rubu egzistencije. Njih sedmero, svoje dane provodi u jednoj sobi, često gladni i ozebli, bez vode, i adekvatnog namještaja. Majka i otac su zbog bolesti nezaposleni. Jedina primanja su nešto malo dječijeg doplatka. Otac Sabid, iako nemoćan i bolestan na svojim leđima iz šume izvlači drva i radi naporne fizičke poslove za dnevnicu od 10 KM. U uslovima kakvim žive plaćaju čak i stanarinu 150 KM. Troje djece školuju, a najstarija kćerka koja ima 12 godina nikada nije išla u školu. Dok druga djeca na školskim odmorima doručkuju, piju sok, traže signale za Wi-Fi, smiju se, njihovo troje djece to samo tužno posmatra.

Apel za pomoć ovoj porodici pokrenula je komšinica Nesija Prelić.

„Porodica Hasečić je u Puračić doselila prije četiri mjeseca. Nisam više mogla da gledam njihovu patnju i svakodnevnu borbu za život pa smo ja i sin odlučili da učinimo nešto više za njih. Mogu reći da su jako vrijedni i pošteni ljudi. Nikada nisu bili naporni, nisu tražili pomoć ni od koga  i nisu krali. Ova djeca ne zaslužuju ovakav život, stoga molim sve dobre ljude da im pomognu.“ – kazala je Nesija.

Za ovu porodicu MFS EMMAUS je obezbjedio prehrambene i higijenske pakete, ogrjev za zimu, školski pribor, igračke za djecu, te novčanu pomoć u vrijednosti od 300KM.

„ Hvala vam. Ovo je prvi put nakon dugo godina da moja djeca izgledaju ovako sretno i nasmijano“ – izjavio je Sabid.