fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS-ova MISIJA HUMANOSTI PREMA NARODU NIGERA SE NASTAVLJA

Žalimo se na preskupu struju, oni ne znaju ni šta je struja. Žalimo se na školske zidove koji nisu okrečeni, njihovi zidovi škole su od pruća. Žalimo se na nedostatak trotoara za pješake i kako nam prijeti opasnost, na njihovim putevima prašnjavim nema vozila ali ih često presreću leopardi i hijene. Ako postoji trnovit put do uspjeha oni su ga godinama utabali i slomili sve predrasude da se iz bijede ne može ostvariti školovanje. Bez vode, struje, zidova, table, sveske i olovke ovi mali heroji uče znanje i hrabro koračaju prema njemu i po 10 km svaki dan.
MFS-EMMAUS danas je podijelio prehrambene pakete za stanovništvo sela Touhousoungou u državi Niger, udaljenom 2h vožnje od glavnog grada Niamey. U ovom selu živi 80 porodica i blizu 300 djece. Većina djece ne pohađa školu ali oni najhrabriji kažu kako se nadaju da će im jednoga dana to biti vrata za bolji život.

Težak život primijetan je na samom ulazu u selo, a posljedice u njihovim očima šibaju po dušama onih koji ih pokušaju razumjeti. Struja takođe nepoznanica, snabdijevanje vodom iz jednog bunara udaljenog 2km, ljeti samo u jutarnjim satima, preko dana presuši. Vidno obradovani dodijeljenom pomoći, pružaju nam osmijeh, po neku suzu radosnicu i stisak ruke prijateljstva koji ćemo dugo pamtiti.

POMOĆ ZA SIROČAD U NIGERU