fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS posjetio migrante u Velikoj Kladuši

Delegacija MFS-EMMAUS-a na čelu sa direktorom Hamzalijom Okanovićem, boravila je jučer u Velikoj Kladuši kako bi posjetili migrante kojih je na ovim prostorima svakim danom sve više i više. Ovom posjetom željeli su da sagledaju situaciju i pronađu najbolji način da pomognu ovim ljudima.

Migranti iz zemalja sjeverne Afrike, Bliskog istoka pa i juga Azije, posljednjih dana borave u Velikoj Kladuši a prema pojedinim procjenama, u ovoj općini trenutno ih se nalazi oko 400 i taj se broj iz dana u dan povećava.

Većina migranata kojima je najzapadnija bosanskohercegovačka općina usputna adresa na putu ka zemljama Evropske unije, utočište preko noći pronašlo je u Gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši. Ostali spavaju po parkovima, improvizovanom skloništu i napuštenim kućama.

Njihovi slučajni domaćini maksimalno su im izašli u susret i pružili pomoć, ali budući da ih je svakim danom sve više i više, lokalno stanovništvo ne može prikupiti toliko sredstava i namirnica da im obezbijede sklonište i topli obrok. Priznaju da su polako na izmaku snaga i pozivaju nadležne da reagiraju.

MFS-EMMAUS je za njihove potrebe u Gradsku džamiju donirao veš mašinu i sušilicu, sredstva za higijenu a migrantima koje smo sreli kod Džamije i na ulicama podijeljeni su sendviči, sokovi, voda i sl.  Posjetili smo i dvanaestočlanu porodicu iz Iraka koja je smještena nedaleko od Džamije. 

U narednom periodu MFS-EMMAUS će pokušati da otvori punkt u kojem će se svaki dan spremati topli obroci koje će migrantima dijeliti uposlenici i volonteri.

 

 

Podsjećamo da je MFS-EMMAUS i ranije pružao pomoć migrantima u Beogradu. Dijelili smo užinu za oko 1000 migranata koji su boravili kod stare željezničke stanice. Nakon što im je porušeno sklonište veliki broj njih došao je u BiH dok su ostali pronašli svoja skloništa na drugim mjestima. Nadamo se da ćemo uspjeti i u ovoj namjeri i da ćemo ovim ljudima obezbijediti ono što im je trenutno najpotrebnije da prežive.