fbpx
JEZIK
  • Bosanski
  • English
Pretraga za:

MFS-EMMAUS poslao humanitarnu pomoć u Burkinu Faso

Peti po redu brodski kontejner humanitarne pomoći za Burkinu Faso u Africi, jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, danas je krenuo ispred kapaciteta MFS-EMMAUS-a.
Pomoć se sastoji od odjeće i obuće koja je prikupljena prije nastale pandemije od građana BiH koji su svoju odjeću i obuću donirali u naše humanitarne kontejnere postavljene u Srebreniku, Odžaku i Vukovu – Tešanj.
Marljivim radom uposlenika i volontera MFS-EMMAUS-a sva odjeća je sortirana i spakovana kako bi se mogla što lakše vršiti podjela navedenom stanovništvu Burkine Faso.
Stanovništvo Burkine Faso već nekoliko godina dobija pomoć od MFS-EMMAUS-a, zahvaljujući BiH građanima kao i našoj dijaspori. Od 2014. godine kada smo i započeli sa projektom, poslali smo sa ovim današnjim 5 brodskih kontejnera pomoći koji se sastojali od školskog pribora i opreme, građevinskog materijala, tekstila, odjeće i obuće.
Pored toga, svake godine prikupljamo stipendije za školovanje nekoliko hiljada djece u selima Burkine Faso, koje iznose samo 30 KM za školsku godinu.
Zahvaljujući nesebičnoj podršci koju ste pružili nama kao Udruženju sa ciljem pružanja pomoći u ostvarivanju osnovnog obrazovanja djece u Africi, MFS-EMMAUS je za školsku 2019/2020. godinu prikupio sredstva za finansiranje 2050 učenika u selima Goghin, Gasma, Tangseghin, Guesna i Napalgue u zapadnoj afričkoj državi Burkina Faso, što je ukupno 6717 stipendirane djece od 2014.godine.
Krajem mjeseca oktobra šalju se i nove uplate stipendija koje smo zahvaljujući vama uspjeli prikupiti u proteklom periodu, kada će nadamo se stići i ovaj kontejner, obzirom da ga čeka dalek put. Kamionskim prevozom biti će prebačen do hrvatske luke u Rijeci, zatim brodom putuje do Obale Slonovače gdje ponovo se utovara na kamion i ide za Burkinu Faso.
Hvala svim dobrim ljudima koji nas podržavaju u svim našim humanitarnim misijama. Bosna i Hercegovina jeste mala zemlja, ali uvijek spremna pomoći jer dobo se boljim vraća.